کک و مک به دو صورت ایجاد میشود، یا به صورت مادرزادی است و یا بعد از سنین کودکی بر روی پوست ایجاد میشود. برای درمان کک و مک مادرزادی نمیتوان از روشهای خانگی و گیاهی استفاده کرد و بهترین روش برای درمان این نوع کک و مک استفاده از لیزر میباشد. در نوع دوم که کک و مک بعد از سنین کودکی ایجاد میشود، به این دلیل که یک عامل شناخته شده برای ایجاد آن وجود دارد، میتوان با درمانهای گیاهی و خانگی خاصی آنها را به راحتی از بین برد. بر اثر وارد شدن مواد زائد به خون و کبد،کارکرد کبد دچار مشکل میشود و در نتیجه کک و مک بر روی پوست ایجاد میشود. از عوامل اصلی که باعث کارکرد نادرست کبد میشود:
- مصرف روغنهای نباتی صنعتی جامد و مایع
- رژیم غذایی غیر ارگانیک (غیر طبیعی)
- مصرف بیش از اندازه برخی داروهای شیمیایی
- استنشاق هوای آلوده

چیزی که در درمان کک و مک بسیار مهم است این است که ابتدا عامل ایجاد کک و مک را از بین ببرید و کبد خود را از مواد زائد پاک نمایید. سپس میتوانید از روشهای زیر نیز برای از بین بردن این لکهای صورت استفاده نمایید:
1. شیر ترشیده:
شیر ترشیده حاوی اسیدلاکتیک است که میتواند باعث کمرنگ شدن لکههای کک و مک و نرم شدن پوست صورت شود. مقداری شیر ترشیده را توسط پنبه بر روی پوست خود به خصوص بر روی ناحیه دارای کک و مک بمالید و اجازه دهید تا 10 الی 15 دقیقه بر روی صورتتان بماند. اگر پوست خشکی دارید، شیر ترشیده را به وسیله دستمال مرطوب از روی صورت پاک کنید. اما اگر پوست شما چرب است ابتدا صورت خود را با آب ولرم به خوبی بشویید، سپس پوست خود را به وسیله آب لیموترش تازه کمی ماساژ داده و دوباره با آب ولرم خوب بشویید.
2. ماسک میوه:
مخلوط کردن میوهها با هم و قرار دادن آنها بر روی پوست یک روش موثر و طبیعی است. اسید موجود در میوهها باعث کمرنگتر شدن لکههای کک و مک شده و ظاهر آنها را بهتر میکند. سعی کنید که برای این روش از میوههایی همچون توتفرنگی و کیوی استفاده کنید. میوهها را در ظرفی بریزد و با مخلوط کن آنها را کاملا ترکیب کنید. مخلوط میوهها را به مدت 20 دقیقه بر روی پوست بگذارید. اگر توتفرنگی و کیوی در دسترستان نبود میتوانید از خیار و زردآلو به عنوان جایگزین استفاده کنید.
3. برنج:
شما میتوانید از برنج یک ماسک بسیار مناسب برای کک و مک خود درست کنید. برای این کار مقدار کمی برنج را در آب خیس کنید و بگذارید یک هفته بماند. پس از یک هفته این برنج نرم را آسیاب کرده و با مقداری آب هندوانه مخلوط کنید تا حالت خمیری نرم پیدا کند. خمیر به دست آمده را بر روی صورت خود بمالید و بگذارید 15 الی 20 دقیقه بماند سپس با آب ولرم صورت خود را بشویید. برای این که اثر این ماسک را ببینید بهتر است که یک روز در میان از آن استفاده نمایید تا کک و مکهای شما کمرنگ شده و به صورت موقت از بین بروند.
4. پیاز قرمز:
پیاز قرمز برای از بین بردن کک و مک بسیار مفید است. یک پیاز قرمز متوسط را حلقه حلقه کنید و بر روی پوست صورت خود قرار دهید. بعد از گذشت چند دقیقه آن را بشویید. این کار را روزی 2 بار انجام دهید تا رنگ کک و مکتان کمرنگ شود و به مرور زمان از بین برود.
5. عسل:
عسل مادهای است که همواره برای انواع ماسکها مورد استفاده قرار میگیرد. مقداری عسل را گرم کرده و با کمی آرد گندم، مخلوط نمایید تا حالت خمیری پیدا کند. خمیر به دست آمده را بر روی پوست صورت خود بمالید و بگذارید که 10 دقیقه بماند. بعد از این مدت صورت خود را با آب ولرم بشویید و بلافاصله به آن آب سرد بزنید. برای اینکه اثر این ماسک بر روی صورت شما مشاهده شود توصیه میگردد که به مدت یک هفته الی 10 روز متوالی از این ماسک استفاده نمایید.
6. جعفری:
مقداری جعفری تازه را له کرده و آب آن را بگیرید. آب جعفری را با مقداری آب لیموترش تازه مخلوط کنید. با استفاده از پنبه این محلول را بر روی پوست خود بمالید و اجازه دهید تا خشک شود سپس صورت خود را با آب ولرم بشویید. روزی دو بار از این محلول استفاده نمایید تا تاثیر آن بر روی پوست شما نمایان شود.
7. روغن کرچک:
روغن کرچک برای از بین بردن کک و مک بسیار موثر است. قبل از خواب، کمی روغن کرچک را بر روی پوست صورت خود بمالید و بگذارید تا صبح بماند و سپس با یک شوینده ملایم صورت خود را بشویید. ترکیبهای موجود در روغن کرچک میتوانند باعث کمرنگ شدن لکههای کک و مک بشوند.
8. ماست ترش:
ماست ترش خاصیت روشنکنندگی دارد و میتواند کک و مکها را از بین ببرد. مقداری ماست ترش را بر روی صورت خود بمالید و بگذارید 10 دقیقه بماند سپس با آب ولرم بشویید. اگر روزی 2 تا 3 مرتبه ماست ترش روی صورتتان بمالید، کک و مکهایتان کمرنگ میشوند.
9. تربچه:
تربچه تازه را میکس کرده و با کمی شکر مخلوط کنید تا خمیری نرم بدست آید. خمیر به دست آمده را بر روی صورت قرار دهید و اجازه دهید 30 دقیقه بماند، سپس با آب ولرم بشویید. برای اینکه لکههای پررنگ کک و مک از صورت شما محو شود باید به مدت 3 هفته و هر روز این ماسک را بر روی صورت خود قرار دهید.
10. زردچوبه:
زردچوبه برای انواع لکهای صورت از جمله کک و مک مناسب است. برای درست کردن این ماسک یک قاشق غذاخوری زردچوبه را با یک قاشق سوپخوری ماست ترش مخلوط کنید تا حالت خمیری پیدا کند. این خمیر را بر روی پوست خود بمالید و بگذارید 15 الی 20 دقیقه بماند و سپس با آب ولرم بشویید. با تکرار این کار در هر روز هم کک و مکهای صورت شما کمرنگ میشود و هم پوست صورتتان روشن و شفاف میگردد.
11. هویج:
برای این کار مقداری آب هویج نیاز دارید. هر شب قبل از خواب صورت خود را با کمی آب هویج ماساژ دهید و بگذارید تا صبح بماند. صبح صورت خود را با آب ولرم بشویید. آب هویج تاثیر فوقالعادهای بر روی پوست شما خواهد داشت. هرشب این کار را تکرار نمایید.
12. گوجه فرنگی:
هر روز به خصوص در روزهای گرم که امکان تشدید کک و مک وجود دارد، گوجهفرنگی بخورید. ترکیبهای موجود در گوجه فرنگی میتواند از بروز یا تشدید کک و مک، پیشگیری کند.
13. انبه:
آب انبه نیز از دیگر مواردی است که برای از بین بردن کک و مک بسیار مناسب است. روزانه 2 الی 3 بار صورت خود را با آب انبه به خوبی ماساژ دهید و بگذارید 30 دقیقه بماند سپس صورتتان را با آب ولرم بشویید.
14. مواد غذایی حاوی ویتامین C و E:
خوردن خوراکیها یا مواد غذایی حاوی ویتامین C و E میتواند در کاهش ایجاد و تشدید کک و مک بسیار موثر باشد. بهتر است که این مواد غذایی را در رژیم خود بگنجانید.
15. سرکه:
روزی یک بار صورت خود را با آب و سرکه بشویید. استفاده مکرر از این محلول برای شستشو میتواند به از بین رفتن کک و مکهای شما بسیار کمک نماید.
در صورتی که روشهای خانگی بر روی کک و مک شما تاثیری نداشت میتوانید از روشهای درمانی زیر استفاده نمایید:
1. میکرودرم:
در روش میکرودرم به وسیله دستگاههای مخصوص لایه نازکی را از روس سطح پوست برمیدارند که این کار باعث کمرنگتر شدن کک و مکها و کاهش نسبی آسیبهای ناشی از خورشید میشود. نام دیگر این روش پلینگ مکانیکی صورت میباشد و برای اینکه این روش بر روی پوست صورت جواب بدهد باید در طی چند جلسه تکرار شود.
2. لایهبرداری:
استفاده از کرمهای لایهبردار یک روش موثر دیگر در کاهش کک و مک صورت است. شما میتوانید از این روش برای دستها و سایر قسمتهای بدن که دارای کک و مک هستند نیز استفاده نمایید. در مجموع لایهبردارها از نظر قدرت لایهبرداری به سه دسته تقسیم میشوند:
- لایهبرداری سطحی: این گونه از لایهبردارها حاوی هیدروکسی اسید از نوع آلفا و یا بتا هستند که فقط یک لایه سطحی از پوست را برمیدارند و برای کک و مکهای جزئی مناسب هستند.
- لایهبرداری متوسط: در این نوع از کرمهای لایهبردار مادهای به نام اسید تری کلرواستیک وجود دارد. این اسید نفوذ بیشتری به عمق پوست داشته و لایههای بیشتری از پوست را حذف مینماید.
- لایهبرداری عمیق: وجود غلظت بالاتری از اسید تری کلرواستیک و همچنین مادهای به نام فنل در این گونه لایهبردارها سبب حذف لایههای بیشتر میگردد. بعد از گذشت 2 الی 3 روز تاثیر کرم لایهبردار را متوجه خواهید شد.
3. لیزر درمانی:
در لیزر درمانی که توسط پزشک انجام میشود، رگهای خونی موجود در زیر نواحی کک و مکدار پوست با لیزر سوزانده میشود. انجام لیزر باعث کاهش چشمگیر لکهها و یا حتی برطرف شدن دائمی آنها میشود. البته این روش هنوز کاملا شناخته شده نیست و ممکن است اثرات مخربی را در طولانی مدت از خود بر جای بگذارد. همچنین لیزر ممکن است باعث کبودی موقت، قرمزی و تورم شود. لیزر درمانی معمولا در 3 جلسه 10 تا 15 دقیقهای صورت میگیرد. قبل از انجام لیزر حتما از اسپری خنککننده پوست استفاده نمایید و برای انجام آن به مراکز معتبر مراجعه نمایید.