به صورت خیلی ساده بازاریابی محتوا یا Content Marketing یک نوع بازاریابی هست که تمرکزش روی تولید و پخش محتوای باارزش، مرتبط و جذاب برای جذب و حفظ یک گروه خیلی مشخص از مخاطبان هست.
وقتی بحث بازابیابی محتوا پیش میاد اکثرا فکرشون میره سراغ وبلاگ نویسی و تولید متن در مورد موضوعی که برای مخاطبان جالب هست ولی بلاگنویسی، به خصوص فقط نوشتن متن، تنها یک بخش کوچک از انواع محتوایی هست که میتونید به سراغش برید.
قبل از اینکه بریم سراغ بهترین روشهای اجرای Content Marketing می خوام یه لیست از انواع محتوا (Content) که میتونیم ایجاد کنیم رو بهش اشاره کنم تا ذهنمون بازتر بشه:
- محتوای ویدیوای
- پادکست (Podcast)
- ایجاد سوالات متداول
- اینفوگرافیک (Infographics) که در واقع خلاصه کردن کلی اطلاعات مختلف در یک تصویر هست
- ایبوک (Ebook)
- مصاحبه
- بازیهای آنلاین مرتبط
- ولاگ (Vlog یا بلاگ ویدیوی)
- اخبار شرکت و خبرهای مرتبط
- اسلاید، Powerpoint یا Slideshare
- مجموعهای از محتواهای گزینش شده (Content Curation)
- چارت و گراف (Charts و Graphs)
- کاغذ سفید (White Paper) یا گزارشهای مرتبط
- نظرسنجی و آمار
- محتوای تولید شده توسط کاربران (User Generated Content)
- خلاصه کتابهای مرتبط
- خبرنامه (Email Newsletter)
همونطوری که میبینید محتوای ما به خیلی شکلهای مختلف میتونه باشه و برای هر بازار یا گروهی که میخوایم جذبشون کنیم باید ببینیم کدوم نوع محتوا بیشتر جذاب هست و براشون مفیدتره.
نکته جالبی که Content Marketing رو خاص میکنه اینه که تقریبا اکثر روشهای مارکتینگ از جمله بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing)، بهینهسازی موتور جتسجو (Search Engine Optimization)، ارایه مطلب مطبوعاتی (Press Release)، تبلیغات کلیکی (PPC یا Pay-Per-Click) شما ابتدا نیاز به محتوای خوب، جذاب و باارزش برای مخاطبتان دارید!
برای اینکه بتونید مطالب خوب تهیه کنید و بتونید با اون به خوبی بازاریابی کنید باید یک استراتژی خوب برای این کار داشته باشید.
استراتژی محتوا
قبل از شروع کانتنت مارکتینگ باید یک استراتژی خوب تنظیم شده داشته باشید. برای این کار باید به سوالات زیر جواب بدید:
- محتوا رو برای چه کسانی درست میکنید؟ (تعیین مخاطب)
- برای آن مخاطبان چه مشکلاتی رو این محتوا حل میکند؟
- چطور این محتوا نسبت به محتوای رقبا خاص هست؟
- نوع یا انواع محتوا چی قراره باشند؟
- چطور و در چه جاهایی محتوا رو میخواین پخش کنید؟ مثلا تلگرام، یا اسنتاگرام یا ایمیل لیست؟
- چطوری تولید و پخش محتوا رو مدیریت و برنامه ریزی میکنید؟
ولی چطور باید جواب این سوالها رو بدونید؟ برای این کار چند مرحله مهم رو باید با دقت انجام بدیم. در ادامه این مطلب برای اینکه بتونم مثال خوب بزنم فرض کنید میخوام برای محصولات بهداشتی و سلامت بازاریابی محتوا کنم.
۱- تعیین هدف
چرا اصلا میخوایم بازاریابی محتوا انجام بدیم؟ جواب به این سوال خیلی میتونه به انتخاب نوع محتوا و کانالهای پخش کمک کنه.
در مثال محصولات بهداشتی و سلامت هدف ما بر فرض اول جذب اطمینان کاربران هست، میخوایم اسم برند یا فروشگاه مارو بیشتر ببینن مخاطبان تا اعتمادشون به ما زیادتر بشه. همینطور در نهایت میخوایم ازمون محصولات رو بخرن.
۲- انجام تحقیقات شخصیتی
برای اینکه بفهمیم چه محتوایی رو مخاطبامون دوست دارن باید خیلی خوب بشناسیم مخاطبمون رو! با چند نفر که مخاطب هدفمون هست صحبت کنیم. بپرسیم چیا دوست دارن؟ در روز چه کارهایی اونارو جذب میکنه؟ اصلا رده سنی، جنسیت و سلیقشون چجوری هست؟
به عنوان مثال شرکت P&G که تقریبا اکثر محصولات شوینده، بهداشتی، سلامتی مثل مسواک، شامپو، و ... رو تولید میکنه یکی از موفقترین محتواهایی که میسازه هر سال تبلیغ المپیکش هست که یک ویدیو با موضوع مادر هست و در آخرش میگه "P&G, proud sponsor of Moms"! خوب چرا؟ چون اومده تحقیق کرده و فهمیده اکثرا خانمها و به خصوص مادرها کسانی هستند که تصمیمگیرندن برای خرید محصولاتش. بعد تحقیق کرده و متوجه شده معمولا چه نوع محتوایی رو استفاده میکنن مادرها و چطور میتونه خیلی روشون تاثیرگذار باشه و در نهایت اومده این محتوای ویدیوای رو ساخته.
۳- نوع محتواتون رو انتخاب کنید
در بالاتر یه لیست نسبتا بزرگ از انواع محتوایی که میشه تولید کرد رو ذکر کردم. حالا میخوام چند تا از معروفترینهاشو بیشتر در موردشون صحبت کنم و براش مثال بزنم.
پست بلاگ
با اینکه انواع محتوا خیلی زیاد هست ولی همچنان نوشتن بلاگ یکی از بایدها هست وقتی در مورد بازاریابی محتوا صحبت میکنیم. پستهای بلاگ بهتر هست بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ کلمه باشه طولشون و باید با توجه به مخاطبتون ببینید پستهای طولانیتر (۲۰۰۰ کلمهای) رو بیشتر دوست دارن یا کوتاهتر (۱۰۰۰ کلمهای) رو. یه نکته خیلی مهم در مورد بلاگ نوشتن این هست که باید با فاصلههای زمانی مرتب نوشته بشن. خوب نیست که ۳ تا پست توی یک روز داشته باشید و بعد ۲ ماه پست نداشته باشید. بهتره همون ۳ تا پست رو توی زمانهای مختلف روی بلاگتون قرار بدید.
اینفوگرافیک (Infographics)
یکی از کارآمدترین و کمهزینهترین روشهای ایجاد مطالب وایرال (Viral)، اینفوگرافیکها هستند. اینفوگرافیک یک عکس هست که معمولا طول خیلی زیادی داره و توش با تایملاین، چارت و نمودار اطلاعات خیلی زیادی به صورت بصری نمایش داده میشه. به عنوان مثال برای لوازم آرایشی میشه بهترین نوع خط چشم، رنگمو و یا فرم ابروها رو برای اشکال مختلف صورت در یک تصویر نشون داد. یا اینکه تاریخچه لوازم آرایشی رو در طول تاریخ در یک تایملاین یا گراف نشون داد. درسته که مورد دوم به طور مستقیم شاید مرتبط با برندمون نباشه ولی میشه لوگوی برند رو در جایی از این تصویر قرار داد یا لینک سایت رو در زیر پیام تلگرام قرار داد تا وقتی تصویر پخش میشه لینک ما هم به همراهش پخش بشه. نکته مهم این هست که این تصویر طوری باشه که در بین جامعه مخاطبی که بدنبالش هستیم بیشتر پخش شه و برای اون جامعه جذاب باشه.
ویدیو
ثابت شده که ویدیوها ۴۰ برابر احتمال به اشتراکگذاریشون در شبکههای اجتماعی بیشتر از بقیه انواع محتوا هست پس قطعا با اینکه تولید ویدیو خیلی سختتر از خیلی انواع محتوا هست به امتحان کردنش میارزه. مثلا برای محصولات آرایشی ساختن ویدیوهای آنباکسینگ (Unboxing) و یا تست کردن محصولات و حتی ساخت آموزشهای آرایش میتونه خیلی موثر باشه.
پادکست (Podcasts)
با توجه به اینکه طبق آمار در سال ۲۰۱۶ میلادی در حدود ۵۷ میلیون نفر هر ماه حداقل به یک پادکست گوش میدادن، میزان تولید محتوای صوتی و پادکست برای مارکتینگ هم خیلی زیادتر از گذشته شده. این رویه در ایران هم داره رشد زیادی میکنه. اگر اشخاصی رو میشناسی که میتونید باهاشون مصاحبه کنید و برای مخاطباتون هم جذاب هستن حتما این روش رو امتخان کنید.
محتوای خارجی
تولید محتوا در سایتهای خارجی مثل لینکداین (LinkedIn) و یا مدیوم (Medium) و حتی نوشتن به عنوان مهمان در بلاگهای دیگران با موضوع مشابه میتونه هم به شما در بهینهسازی موتور جستجو (SEO) کمک کنه، هم به شناخته شدن برند و محصولات شما میتونه کمک کنه.
مواردی که در بالا بهشون اشاره کردم فقط مثالهایی بودن برای معروفترین انواع محتوا و مطمینا مثلا برای مثال محصولات بهداشتی و سلامت خیلی کارهای دیگه میشه انجام داد مثل:
- تهیه سوالات متداول در زمینه بهداشت و سلامت
- برگزاری مسابقههای اینستاگرامی جهت ایجاد محتوا توسط کاربران
- ارایه خبرنامه در ارتباط با سلامت و بهداشت