واژه API مخفف Application Programming Interface میباشد و به معنی «رابط برنامهنویسی اپلیکیشن» است. ایپیآی در واقع مجموعهای از دستورالعملهای مشخص و از پیش تعریف شده است که به نرمافزارها، سختافزارها، کامپوننتها یا سایتهای اینترنتی اجازه میدهد از طریق آنها با یکدیگر در ارتباط باشند و از امکانات هم استفاده نمایند. ما برای برقراری ارتباطات به API نیاز داریم. با مثالی ساده شما میتوانید اهمیت API را درک نمایید. فرض کنید برنامه Notepad امکان کپی و پیست را نداشت و نمیتوانست از مطالب Google Chrome یا Firefox استفاده نماید و باید تمامی آن مطالب را تایپ میکردید! این یک مثال ساده از ارتباط بین نرمافزارها است. تمامی ارتباطاتی که بین نرمافزارها، سختافزارها و... صورت میگیرد از طریق API است.

یک برنامهنویس با استفاده از API به راحتی میتواند به برخی از امکانات یک نرمافزار یا تمام امکانات آن دسترسی داشته باشد. توسعه دهنده یک نرمافزار میتواند API طراحی کند تا سایر نرمافزارها در صورت نیاز و تمایل بتوانند از آن استفاده کنند و نرمافزار خود را توسعه دهند. استفاده از API باید در چهاچوب خاصی که از قبل تعیین شده است صورت بگیرد.
طراحی API تقریبا کار مشکلی است و مراحل انجام آن پیچیده است و نیاز به تخصص خاص خود دارد. API مجموعهای از دستورات و توابع است که به دیگر نرمافزارها امکان دسترسی به سرویسها یا اطلاعات عرضه شده توسط شما را میدهد. اگر سادهتر بخواهیم توضیح دهیم برای این که نرمافزاری امکان دسترسی به اطلاعات و یا سرویسهایی که شما ارئه میدهید داشته باشد، باید از یک واسطه به نام API استفاده کند. APIها رایگان و یا پولی هستند و بسته به میزان کیفیت و مقدار Access (اکسس یا دسترسی) که شما درخواست میدهید، قیمت آن APIها نیز متغیر خواهد بود. به طور معمول پایینترین سطحهای اکسس با محدودترین امکانات به صورت رایگان عرضه میشوند. همچنین برای اینکه تمام توسعه دهندگان از سراسر دنیا بتوانند از آنها استفاده نمایند، باید از یک سری استانداردها و الگوهای جهانی استفاده کنند.
برای استفاده از API باید مواردی که در ادامه ذکر میشود را در نظر داشت:
- در استفاده از APIها درخواست از طرف یک نرمافزار در چهارچوب یک فرمت خاص به نرمافزار دیگر ارسال میشود. به همین دلیل است که میگویند APIها ارائه دهنده دادههای ساختار یافته هستند.
- در استفاده از APIها درخواستهایی که از طرف یک نرمافزار به نرمافزار ارائه دهنده API ارسال میشود از پیش تعیین شده هستند بنابراین پاسخ به این درخواستها نیز از پیش تعیین شده و قابل پیشبینی است.
- ایپیآیها توسط شرکتهای بسیار بزرگ ایجاد میشوند و هدف آنها ارائه سرویسهای جهانی است. کسانی که قصد استفاده از این APIها را دارند توسعهدهندگانی هستند که در این راه باید کاملا مستندات APIها را در اختیار داشته باشند تا سردرگم نشوند و به راحتی از جزئیات آن سر در بیاورند. بنابر این تمام APIها مستند هستند.
- ایپیآیها یک API Key یا شناسه ایپیآی در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهند، برای آن که به راحتی مشخص شود که Request یا درخواست از طرف چه سایت یا نرمافزاری ارسال شده است. در هر درخواست، این شناسه هم برای شرکت ارائه دهنده API ارسال میشود که از طریق آن، ماهیت اپلیکیشن شما برای آن سیستم مشخص شده و بر اساس توافقاتی که برای استفاده از API صورت گرفته، این شرکت خدمات را در اختیار شما قرار میدهد. استفاده دیگری که از این شناسه میشود این است که مشخص میکند هر شرکت توسعه دهنده هر چند وقت یکبار میتواند برای نرمافزار ارائه دهنده API درخواست ارسال کند. برخی از APIها در بازههای زمانی 30 دقیقهای به درخواستهای ارسال شده از طرف توسعه دهنده پاسخ میدهند و اگر توسعه دهنده در در طی این بازه بیش از یک درخواست به نرمافزار ارائه دهنده API ارسال نماید، این درخواستها نادیده گرفته میشود و یا به اصطلاح Ignore میگردد و پاسخی به درخواست دهنده ارسال نمیشود.
تمام شرکتهای بزرگ جهانی از API استفاده میکنند و سرویسها و اطلاعات خود را به واسطه آن در اختیار سایر توسعه دهندگان در سراسر دنیا قرار میدهند. بخش اصلی و مرکزی کمپانیهایی همچون گوگل، تلگرام، فیسبوک، توییتر و... APIهای آنها هستند. سازمانهای دولتی در سراسر جهان، چه استانی و چه کشوری، اطلاعات خود را از طریق APIها در اختیار عموم توسعه دهندگان قرار میدهند. البته برخی منتقدان دربارهی تأثیرگذاری و کاربرد این APIها و اطلاعات منتقل شده توسط آنان نظر چندان مثبتی ندارند، اما به هر حال این اقدام یک قدم کوچک در مسیری بزرگ محسوب میشود و تا کنون تاثیرات مثبتی داشته است.
یک مثال مناسب در این حوزه Twitter است. بیشتر مردم کلاینت توییتر مورد علاقهشان را به جای رابط وب ترجیح میدهند. شما میتوانید با استفاده از وسیلههایی مانند گوشیهای تلفن، موبایلهای هوشمند، iPod یا کامپیوتر از توییتر استفاده نمایید. وجود داشتن این امکانات نشان دهنده این است که توییتر از یک API عالی و منحصر به فرد استفاده میکند.
اگر کمپانی و تجارت شما عمدتاً به صورت آنلاین مدیریت میشود و یا مربوط به سرویسهای مردمی و شهری است، توصیه میشود که از API استفاده نمایید. APIها برای تجارتهایی که بر پایهی اطلاعات و دادهها فعالیت میکنند، بسیار مفید بوده و حتی توصیه میشوند. با فرض اینکه شرکت شما دارای اطلاعات آماری و حقوقی زیادی است و در نظر دارید نتایج چند سالهی خود را با شرکای کاری خود به اشتراک بگذارید. در این مواقع یک روش آسان استفاده از API است. شما باید اطلاعات شرکت را در یک دیتابیس آرشیو کرده و API آن را به همکاران خود ارائه دهید تا آنها بتوانند از این اطلاعات استفاده نمایند و آنها را مشاهده کنند. از APIها میتوان در کمپانیهای تولید سختافزار نیز استفادههای فراوانی کرد؛ در حقیقت استفاده از APIها در چنین کمپانیهایی روز به روز در حال افزایش است. با وجود آن که نرمافزارها بر روی نحوهی عملکرد سختافزارها نظارت دارند، ایجاد امکان دسترسی به سختافزار از طریق API به معنای بهبود عملکرد و افزایش طول عمر آن دیوایسها خواهد بود.
در برخی مواقع، اگر به کاربران خود این امکان را بدهید که با APIهای شما ابزار مخصوص خود را بسازند، با ابزارها و راهکارهایی آشنا خواهید شد که اگر خودتان قصد ساخت آنان را میداشتید، به دلیل عدم وجود زمان و یا خلاقیت، هرگز به آنها دست نمییافتید. که این چنبه از API مزایای زیادی برای ارائه دهندگان آن خواهد داشت. اعتماد کردن به مشتریان و ارائهی امکاناتی بیش از آنچه که یک محصول ساده به دست میدهد، میتواند در میان مشتریان یک حس اعتماد و وفاداری عمیق ایجاد کند. این موضوع میتواند برگ برندهی شما در مقایسه با رقبا باشد. این نکات به شما این امکان را میدهد که با کمترین تلاش و سرمایهگذاری، به نفوذ بسیار بالایی در بازار دست پیدا کنید چرا که اگر از زیرساخت قدرتمند و APIهایی جامع برای استفاده از آن زیرساخت برخوردار باشید، دیگران به صورت خودکار به شما محتاج خواهند شد.
انواع مختلفی از API در سختافزارها و نرمافزارها وجود دارند. برخی از انواع شناختهشدهی API عبارتند از:
- ایپیآی سیستم عامل ویندوز برای برنامهنویسی و ارتباط با هسته ویندوز
- ایپیآی سایت توییتر برای توسعهی رابط کاربری سفارشی روی کامپیوترهای رومیزی و گوشیهای موبایل
- ایپیآی جاوا برای برنامهنویسی و ارتباط با هستهی کتابخانههای جاوا
- ایپیآی نقشه گوگل برای نمایش نقشه و دریافت اطلاعات در مورد مکانهای مختلف جهان
- ایپیآی بانکهای مختلف برای انجام پرداخت آنلاین
اگر در با دقت و با در نظر گرفتن همه جوانب API را بسازید، از لحاظ امنیتی برای شما مشکلی ایجاد نمیشود. هرچقدر که شما تعداد راههای ارتباطی با نرمافزار خود را افزایش دهید در واقع راههای نفوذ به آن را افزایش دادهاید. از آنجایی که توسعه دهندگان از طریق این API به برخی از امکانات نرمافزار دسترسی دارند، در صورت استفادهی نادرست و بسته به کاربردشان، میتوانند خسارتهای زیادی به بار آورده و حتی جبرانناپذیر باشد. برای این مشکلات راه حلهایی وجود دارد:
- دسترسی به API را توسط یک سیستم شناسایی کاربر قدرتمند حفاظت کنید، حتی اگر آن API را به رایگان ارائه میکنید.
- سعی کنید سرویس API خود را بر روی سروری جداگانه و متفاوت از دیتابیسی که به آن متصل میشود، راه اندازی کنید.
- اگر به کاربران خود امکان اضافه کردن و یا ویرایش اطلاعات را نیز میدهید، خود را برای مقابله با حملات Injection آماده کنید.
- یکی دیگر از حملات سایبری خطرناک Denial of Service یا DOS نام دارد که نیاز دارید تا راهکارهای حفاظتی برای مقابله با این حملات را نیز رعایت کنید.
ایپیآیها زمینه را برای توسعهی Mashupها فراهم کردهاند. Mashupها برنامهها یا سرویسهای تحت وبی هستند که با استفاده از APIهای چند سرویس مختلف (مثل گوگل، فیسبوک، توییتر و...) عملکرد تمامی آنها را در قالب یک برنامه یا یک سرویس وب ارائه میکنند. دسترسی گستردهای که به واسطهی وجود APIها برای سرویسهای بزرگ حاصل شده است، تجربهی جدیدی برای کاربران وب به ارمغان آورده است.
نمیتوان گفت که APIها همیشه مفید هستند. شرکتهای مختلفی برای کسب سود بیشتر، سرویسهای مختلف و APIهایی که اپلیکیشنهای شما به آنها وابسته هستند را از دسترس خارج کردهاند. مثالهایی که نشان دهنده این نقص هستند:
- شرکت توییتر از یک سال پیش محدودیتهایی برای اپلیکیشنهای وابسته به APIهای این شرکت وضع کرده است. این تصمیم باعث میشود که عملا برنامههای وابسته به توئیتر بیاستفاده شوند و کاربران فقط امکان استفاده از برنامهها و وبسایت این شرکت را خواهند داشت و بدین ترتیب توییتر میتواند مطمئن باشد که درآمدزایی مبتنی بر نمایش تبلیغات، به صورت موثر و متمرکزتری انجام میشود.
- شرکت گوگل طی تصمیماتی سرویسهایی مانند Google Health و Google Reader را که گمان میرفت به سمت زیانده بودن پیش میروند از دسترس خارج کرد و این سرویسها هیچوقت دوباره راهاندازی نشدند. مسلما این تصمیمات برای کاربرانی که از اپلیکیشنهای وابسته استفاده میکنند ناخوشایند خواهد بود و این اپیکیشنها بلااستفاده میشود.
با این حال و با وجود نقصهای که استفاده از ایپیآی دارد همواره استفاده از آن در حال گسترش است و طرفدار زیادی دارد.