1- تامین مالی ممنوع
ممکن است فرد معتاد منبع درآمدی نداشته باشد و شما تامینکننده مخارج او باشید. هر زمان که متوجه شدید این پولها هزینهی خرید مواد مخدر میشود دیگر به او پول ندهید. زیرا شما با این کار تامینکنندهی اصلی فرد معتاد هستید. وقتی فرد معتاد از لحاظ مالی تامین نشود ممکن است دست به خشونت بزند و بخواهد بزور پول بگیرد و یا به خود یا شما آسیبی بزند. اما با این وجود نباید تسلیم شوید و خرج مواد او را بدهید، زیرا شما با قطع تامین مالی دارید به او کمک میکنید.
اما نباید به گونهای رفتار کنید که فرد معتاد احساس کند پشت او را خالی کردهاید و حمایتش نمیکنید. باید حسن نیت خود را به او ثابت کنید و نشان دهید که قصد کمک به او را دارید اما پرداخت هزینههای مواد نشانهی کمک به فرد معتاد نیست.
2- با فرد معتاد اتمام حجت کنید
باید تکلیف خودتان را روشن کنید ولی کاری نکنید که شخص احساس گناه کند، زیرا این کار نه تنها مفید است بلکه باعث میشود تاثیر منفی روی فرد معتاد بگذارید و انگیزهای برای ترک در او ایجاد نکنید. از طریق اتمام حجت کردن میتوانید مشکلاتی که در خانواده وجود دارد را به شیوهای سالم بیان کنید و عوارض اعتیاد را به فرد معتاد نشان دهید. اتمام حجت یکی از روشهای موثر بر روی فرد معتاد است که البته به میزان تاثیرگذاری شما بستگی دارد. همچنین این نکته را در نظر بگیرید که شما تاثیر زیادی در فرد معتاد میگذارید و با حمایت خود میتوانید وی را بهتر از هر کس دیگر تشویق به ترک کنید.
3- نشان دهید که افراد معتاد طرد شده نیستند
زمانی که شخصی گرفتار اعتیاد میشود سلامت اجتماعی او به خطر میافتد و در عملکرد اجتماعیاش به مشکل بر میخورد. اینگونه افراد گمان میکنند جامعه پذیرای آنها نیست و طرد شدهاند. اما شخص معتاد باید احساس مهم بودن کند و درک کند که خانواده، دوستان و اطرافیان شخص تلاش میکنند تا او بهبود پیدا کند و درمان شود. همچنین رسانههای اجتماعی باید به گونهای عمل کنند که شرایط برای بهبودی اینگونه بیماران فراهم باشد و نباید آنها از مطرح کردن مشکل خود ترس و واهمه داشته باشند.
4- تغییر نگرش در رابطه با مراکز ترک اعتیاد
برخی از افراد گمان میکنند در کمپ ترک اعتیاد از طریق شکنجه ترک داده میشوند و مجبورند برای ترک سختی زیادی بکشند، به همین دلیل از ترک کردن منصرف میشوند و به مصرف خود ادامه میدهند. اما این نگرش اشتباهی است که باید اصلاح شود زیرا مراکز ترک اعتیاد معتبر اغلب از داروهای ترک اعتیاد با روش جایگزین کردن دارو به جای مواد مخدر و... افراد را ترک میدهند و از شکنجههای فیزیکی استفاده نمیکنند. حتی معمولا در این مراکز روانشناسانی مستقر هستند تا از لحاظ روانی فرد معتاد را حمایت کنند و نگذارند آسیب روحی ببیند. بنابراین لازم است افراد معتاد توجیه شوند که در مراکز ترک اعتیاد قرار نیست شکنجه ببینند بلکه میتوانند بهبودی کامل پیدا کنند.
البته این ترس در افراد معتاد خیلی دور از ذهن نیست، زیرا در گذشته اینگونه افراد را به روش سنتی ترک میدادند، به صورتیکه دست و پای آنها را میبستند و بدون هیچ داروی جایگزینی آنها را ترک میدادند، که در این روش تعداد اندکی میتوانستند دوام بیاورند و مواد را ترک کنند و حتی برخی از افراد که موفق به ترک میشدند پس از مدتی دوباره به مواد گرایش پیدا میکردند و اعتیاد آنها برمیگشت. اما امروزه روشهای بهتر و کارامدتری برای ترک وجود دارد که افراد معتاد میتوانند به راحتی ترک کنند و به زندگی طبیعی خود برگردند.
منبع: چگونه فرد معتاد را تشویق به ترک کنیم؟ (راهنمای عملی)۲۱