1. تجزیه و تحلیل اطلاعات و موضوعات
همانطور که گفتیم تفکر انتقادی مهارت بررسی و ارزیابی دادهها و اطلاعاتی است که قصد دارید آنها را برای جلب نظر دیگران ارائه دهید. حال این اطلاعات میتوانند وجود یک مشکل، مجموعهای از دادهها و یا نوشته یک متن باشند. افرادی که این مهارت را در خود پرورش دادهاند میتوانند تمام اطلاعاتی که وارد مغزشان میشود را تجزیه و تحلیل کرده و کاربرد و معنای آن را درک کنند.
2. خلاقیت و دید روشنفکرانه
تفکر سنجشگرانه معمولا با خلاقیت همراه است. پیدا کردن چهارچوبهای رفتاری مختلف برای یک موضوع خاص یا ارائه راه حلهای جدید برای بررسی مسائل، نوعی تفکر سنجشگرانه است. برای اینکه بتوانید ادعا کنید که شما دارای تفکر انتقادی هستید لازم است تا نگاه روشنفکرانه در رفتار و اعمال خود داشته باشید؛ چرا که بخش جدا نشدنی از تفکر انتقادی کنار گذاشتن هر نوع پیش فرض و یا قضاوت در مورد اطلاعات است. پس برای داشتن این مهارت باید هر گونه تعصب و جانبداری در تجزیه و تحلیل دادهها و در ارائه ایدهها را کنار بگذارید.
3. مهارت حل مسئله
توانایی حل مسئله یکی دیگر از اساسیترین ابعاد تفکر انتقادی است که مجموعهای از تحلیل مسئله، ارائه راه حل، پیاده سازی آن و در نهایت ارزیابی طرح نهایی را دربر میگیرد. برای اینکه فرآیند تفکر انتقادی را به صورت موثر تا انتها پیش ببرید لازم است تا در مرحلۀ آخر راه حل خود را ارائه دهید و خودتان تولیدکننده یک ایده یا راه جدید برای حل مشکل باشید. در این صورت است که تفکر انتقادی کامل میشود.