نهادی که به نام پارلمان یا مجلس شورا امروزه در سراسر دنیا دیده میشود ریشه در تلاشهای قرون اخیر برای کاهش قدرت سلطنت دارد. قدرت مطلقه پادشاه زمینهساز ستمکاریهایی بود که نخبگان را بر آن داشت با اقداماتی به محدودسازی آن بپردازند. این اقدامات حتی در سطح پادشاهی در هزارههای قبل صورت گرفته بود و برای مثال میتوان به قانون حمورابی و منشور کورش کبیر که به نخستین منشور حقوق بشر معروف است اشاره کرد و تلاش داشتند در مقابل قدرت بی حد و حصر شاه و عواملش، از مردم و ضعفا حمایت کنند.
نخستین تلاش ثبت شده برای ایجاد نهادی در جهت کاهش قدرت مطلقه سلطنت توسط الیور کرامول در سال 1688 صورت گرفت که به مشروطه شدن سلطنت انگلستان انجامید. برای اطلاع بیشتر در این خصوص، لینکهای زیر را بخوانید:
لینک1۲۷
لینک2۴۲
لینک3۳۳
مجلس امروزی یا پارلمان در ادامه با اقتباس از حرکتی که در انگلستان صورت گرفت در سراسر اروپا با هدف محدودسازی قدرت سلطنت گسترش یافت و به شکل امروزی درآمد. لینک زیر را بخوانید:
لینک۲۷
در طول 500 سال گذشته، قوانین اساسی کشورهای اروپایی یکی پس از دیگری نهاد سلطنت را با ایجاد ارکان و نهادها و قوانین محدودکننده مهار کردند. این امر به ویژه از آن رو بود که شاهان اروپایی به زمینداران و فئودالها وابسته بودند ولیکن نسل جدیدی از ثروتمندان بر پایه تجارت و صنعت در حال بروز و ظهور بود. لینک زیر را بخوانید:
لینک۳۲