۱- ترس از طرد شدن
شخصیت مرزی یک ترس بزرگ دارد که نکند زمانی عزیزان و دوستانشان آنها را تنها بگذارند. ترس از رها شدن همواره در شخصیتهای مرزی وجود دارد. برای درک بهتر موضوع به مثال زیر توجه کنید.
فرض کنید که شما از دوران نوجوانی یک دوست صمیمی دارید که بعد از گذشت سالیان سال با او اکنون قطع رابطه کردهاید. قطعا این جدایی بسیار برای شما ناراحت کننده میباشد و حتی برای مدتی طولانی فکرتان را مشغول میکند. حال فکر کنید که دو ماه پیش با کسی دوست شدهاید و حالا او دیگر نمیخواهد شما را بییند. این بار چقدر ناراحت میشوید؟
واکنش شخصیت مرزی به حالت دوم شبیه به واکنشی است که اغلب انسانها نسبت به حالت اول نشان میدهند. طرد شدن از جانب دیگران، هر چقدر هم که آن شخص از شخصیت مرزی دور باشد باز هم بسیار ناراحت کننده بوده و به شدت اذیتشان میکند. حتی اگر دوستی سر قرارش دیر بیاید یا قرار خودش را لغو کند، باز هم ترس و وحشت شخصیتهای مرزی را فرا میگیرد. به همین دلیل زمانی که احساس کند طرد شده یا امکان طرد شدن وجود دارد، با استیصال و نگرانی تلاش میکند تا فرد مورد علاقهاش وی را تنها نگذارد. برخی از شخصیتهای مرزی همنشینی با حیوانات، گیاهان، گلها و اشیای بیجان را ترجیح میدهند؛ چرا که این چیزها ترکشان نکرده و دلیلی برای نگرانی نیست.
2- روابط بین فردی پر تنش
روابط بین فردی سختترین بخش زندگی برای شخصیت مرزی می باشد. فرقی ندارد این رابطه با مادر، دوست یا حتی پرستار یا یک رابطه عاشقانه باشد. شخصیتهای مرزی دیدگاه صفر یا صدی به زندگی دارند. یک روز یک نفر بهترین دوستشان میشود؛ دوست دارند تمام وقتشان را با او بگذرانند و حتی در همان آشنایی اول، آن فرد را در بسیاری از مسائل زندگیشان سهیم میکنند. اما یک دفعه دیدگاهشان عوض میشود. همان دوست عزیز و انسان بیعیب در ذهنشان تبدیل به بدترین، پستترین و بیارزشترین آدم دنیا میشود؛ چرا که آن فرد به اندازه کافی به او اهمیت نداده و آن قدر که باید در کنارش نبوده است.
3- بیثبات بودن تصویر فرد از خودش
اگر از فردی بپرسید که چطور خودش را توصیف میکند؛ به فهرستی از ویژگیهای شخصیتی یا شاید برخی از ارزشها و قوانین اخلاقی که برایش خیلی مهم هستند اشاره کند. اگر همین سوال را چند ماه بعد از او بکنید، پاسخهایی مشابه چند ماه پیش به شما میدهد.
اما این موضوع در مورد شخصیتهای مرزی بسیار فرق دارد. اگر بعد از چند ماه از او این سوال را مجددا بپرسید خواهید دید که دنبال اهداف کاملا متفاوتی است.
4- رفتارهای خطرناک و تنشزا
بیشتر افرادی که اختلال شخصیت مرزی دارند، حوصلهشان خیلی زود سر میرود و علاقمند به انجام کارهای هیجانی میباشند. همین امر سبب میشوند که رفتارهایی بدون فکر و خطرناک داشته باشند. از جمله این رفتارها میتوان به اعتیاد به مصرف مواد مخدر، روابط جنسی پرخطر، قمار و... اشاره داشت. البته تمام کسانی که مرزی هستند به دنبال کارهای پرخطر نمیروند. برخی از آنان ممکن است خریدهای گران یک دفعهای انجام دهند یا بدون اینکه گرسنه باشند شروع به پرخوری بکنند. که شبیه به نشانههای اختلال پرخوری عصبی است.
منبع: اختلال شخصیت مرزی | نشانهها و درمان اختلال شخصیت مرزی Borderline۲۹