اختلال شخصیت پارانویید
ویژگی اصلی افراد دارای اختلال شخصیت پارانوئید بدگمانی و بیاعتمادی بسیار گسترده نسبت به دیگران است. این افراد انگیزههای دیگران را بد تفسیر میکنند. پارانویید در سالهای اول جوانی شروع شده و به تمام زمینههای شخصیتی گسترش پیدا میکند.
شخصیت پارانویید بدون هیچ گونه شواهدی فکر میکند که دیگران قرار است به او صدمه بزنند. در مورد وفاداری و قابل اعتماد بودن اطرافیانش دچار سوء ظن میباشد. به سختی به دیگران اعتماد میکند، چرا که میترسد دیگران از اطلاعاتش سوء استفاده کنند؛ در حالی که دیگران احتمال حمله و خطر در آن موقعیتها را اصلا ادراک نمیکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این اختلال میتوانید مقالات زیر را مطالعه نمایید:
زندگی و ازدواج با شخصیت پارانوئید۲۲
درمان اختلال شخصیت پارانوئید۳۳
اختلال شخصیت اسکیزویید
افراد دارای اختلال شخصیت اسکزوئید، انسانهایی منزوی و گوشهگیر هستند که دلبستگی به روابط میان فردی نداشته و طیف ابراز احساساتشان در روابط بین فردی بسیار محدود است. این اختلال هم مانند سایر اختلالهای شخصیت در اوایل جوانی آغاز می شود و در اکثر زمینههای زندگی فرد ظهور دارد.
این افراد نه علاقهای به روابط بین فردی دارند و نه لذتی از آن میبرند، حتی از اینکه عضوی از یک خانواده باشند لذت نمیبرند. تقریبا همیشه خود را درگیر فعالیتهای انفرادی میکنند و در مورد روابط جنسی اشتیاقی ندارند. آنها دوستان کمی دارند یا میتوان گفت هیچ رابطهی صمیمانهای ندارند. نسبت به ستایش دیگران یا انتقاداتشان بیتفاوت هستند و نسبت به روابط عاطفی سرد میباشند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این اختلال میتوانید مقالات زیر را مطالعه نمایید:
نحوه برخورد با شخصیت اسکیزوئید۲۱
زندگی و ازدواج با شخصیت اسکیزوئید۱۷۶
درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید۲۳
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسیکزوتایپال در روابط اجتماعی و بین فردی خود نقصهایی نشان میدهند. مشخصه مشکلات رابطهای آنها، رنج شدید و ظرفیت بسیار کمشان در روابط نزدیک است. در واقع تحریفهای شناختی و ادراکی، آنها را آسیبپذیر میکند.
ویژگی مشخص این افراد عقاید عجیب غریبشان و انتساب دادن امور و پدیدههای نامرتبط به خودشان میباشد. مثلا عقایدشان در مورد داشتن قدرت حس ششم و پیشبینی مسائل یا تفکر خرافی، ادراکهای عجیبشان از بدن خودشان نمونههایی از این امر میباشد. ممکن است سوء ظن هم در آنها دیده شود. علاوه بر باورهای عجیب، ظاهرشان و نوع لباس پوشیدنشان هم آنها را متمایز میکند. همانند سایر اختلالهای دسته A، افراد اسکیزوتایپال هم دایره دوستان محدودی دارند. شخصیتهای اسکیزوتایپال احتمال ابتلا به اسکیزوفرنی بالایی دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این اختلال میتوانید مقالات زیر را مطالعه نمایید:
نحوه برخورد با شخصیت اسکیزوتایپال۲۳
زندگی و ازدواج با شخصیت اسکیزوتایپال۲۲
درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال۹۶
منبع: اختلالات شخصیت دسته الف یا A | اختلالهای شخصیت کلاستر A۳۵