سرطان لنفوم یا سرطان غدد لنفاوی یکی از سرطانهای بسیار رایج است که خوشبختانه تا حد زیادی درمان میشود. سیستم لنفاوی که شامل غدد، عروق و گرههای لنفاوی است، بخشی از سیستم ایمنی بدن میباشد. وجود این سیستم برای سم زدایی بدن حیاتی است. این سیستم، مایع شفافی بهنام لنف را در یک مسیر یکطرفه به سمت قلب منتقل میکند. این مایع شامل سلولهای سفید خون به نام لنفوسیت، چربی و پروتئین است.

سرطان لنفوم از گروهی از سلولهای سیستم ایمنی که با عفونت مبارزه میکنند (لنفوسیتها) آغاز میشود. این سلولها در گرههای لنفاوی، طحال، غدهی تیموس، مغز استخوان و سایر قسمتهای بدن قرار دارند. وقتی یک نفر به سرطان لنفوم مبتلا میشود، لنفوسیتهای او تغییر کرده و به صورت کنترلناپذیری رشد میکنند.
سرطان لنفوم دو نوع اصلی دارد:
- لنفوم غیرهوچکین: اکثر افراد مبتلا به لنفوم، همین نوع لنفوم را دارند. این نوع سرطان به شیوهای منظم از یک گروه از غدد لنفاوی به گروههای دیگر گسترش مییابد و معمولاً در افراد مسنتر، شایعتر است. افراد متعلق به نژاد سپیدپوست احتمال بیشتری نسبت به مردم سیاهپوست برای ابتلا و گسترش بیماری لنفوم غیر هوچکین در بدن خود دارند و همچنین مردان احتمال بیشتری نسبت به زنان در این مورد دارند.
- لنفوم هوچکین: این سرطان از طریق سیستم لنفاوی به شیوهای غیر منظم گسترش مییابد. برخلاف بسیاری از سرطانها، بالاترین میزان ابتلای به لنفوم هوچکین در میان نوجوانان و جوانان (۱۵ تا ۳۹ سال) و همچنین در میان افراد مسن (سنین ۷۵ سال یا بیشتر) است.
لنفوم هوچکین و غیرهوچکین، هر کدام بر نوع متفاوتی از لنفوسیت تأثیر میگذارند. هر نوع لنفوم با سرعت متفاوتی رشد میکند و بهطور متفاوتی به درمان پاسخ میدهد. لنفوم هوچیکن و لنفوم غیر هوچیکن میتواند در کودکان، نوجوانان، و بزرگسالان رخ دهد.
با اینکه لنفوم یک سرطان است، اما تا حد زیادی درمان میشوند و بسیاری از افراد مبتلا به آن بهطور کامل بهبود مییابند. پرتودرمانی، شیمیدرمانی و برداشتن طحال و جراحی از راهکارهای مقابله با این بیماری به خصوص در مراحل اولیه بیماری است.
علائم هشداردهندهای که نشان میدهند ممکن است به لنفوم مبتلا باشید، عبارتاند از:
- متورم شدن غدد یا گرههای لنفاوی (اغلب در گردن، زیر بغل یا کشالهی ران)
- سرفه
- تنگی نفس
- تب
- تعریق شبانه
- درد شکم
- خستگی
- کاهش وزن
- خارش
بسیاری از اینها میتوانند علائم هشداردهندهی بیماریهای دیگر نیز باشند. از آنجاکه علائم لنفوم شبیه سرماخوردگی است، معمولا تا زمانیکه شدید نشده باشد، جدی گرفته نمیشود. درحالیکه تشخیص زودهنگام لنفوم، مراحل درمان را سادهتر و کوتاهتر خواهد کرد. در صورت داشتن این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید تا مشکل شما به خوبی بررسی شود.