میتونی از پودر مرداب سنگ استفاده کنی فوقالعاده است، از عطاری میتونی تهیه کنی.
سوال
بهداشت چگونه بوی بد پا و کفش را از بین ببریم؟
چگونه بوی بد پا و کفش را از بین ببریم؟
من کجام؟ اینجا کجاست؟
در جوابکو میتونید در مورد هر موضوعی سوال کنید، به سوالای بقیه جواب بدید و تجربهتون رو به اشتراک بگذارید!
برای از بین بردن بوی بد پا و کفش خود موارد زیر را رعایت نمایید:
1. کفش خود را با مواد شوینده (ترجیحا آب و صابون) به خوبی بشویید و مطمئن شوید که داخل آن خوب تمیز شده است سپس با حوله و سشوار آن را خشک کنید. دقت کنید که حرارت سشوار خیلی زیاد نباشد تا باعث آسیب دیدن کفش شما شود.
2. مقداری جوش شیرین داخل کفش بریزید و بگذارید یک روز بماند سپس کفش را بتکانید تا پودرها بریزد. این کار باعث میشود که بوی بد کفش شما از بین برود. همچنین میتوانید بعد از ریختن جوش شیرین داخل کفش، آنها را داخل کیسه نایلونی بگذارید و در فریزر قرار دهید. سرمای فریزر باعث میشود که باکتریهای مولد بوی بد از بین بروند.
3. از مواد بوگیر و ضد عفونی کننده در داخل کفش خود استفاده نمایید. توصیه میشود هر روز این کار را انجام دهید تا دچار بوی بد پا نشوید.
4. به وسیله یک بطری اسپریدار، کمی الکل را به داخل کفشی که بو میدهد بپاشید. سپس کفش را در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود. میتوانید بعد از آن از جوش شیرین هم استفاده نمایید تا بوی کفش را به صورت کامل از بین ببرد.
5. در داروخانهها پودرهای مخصوصی وجود دارد که برای از بین بردن بوی بد پاها و کفشهای خود میتوانید از آنها استفاده نمایید.
6. کفیهای مخصوصی در بازار موجود است که برای از بین بردن بوی کفش استفاده میشود. این کفیها باعث میشوند که پاهای شما خشک بمانند و در نتیجه از رشد باکتریهای مولد بو جلوگیری میکنند.
7. پاهای خود را با صابون بشویید. اما یک شستشوی سریع با کمی آب و صابون کافی نیست. هدف ما این است که از شر تمامی باکتریها و سلولهای مرده پوست که غذای لذیذ این باکتریها هستند، خلاص شویم. بنابرین هنگام شستشوی پاها باید از لیف، سنگ پا، برس شستشو یا هر چیز دیگری که بوسیله آن بتوان لایه پوست مرده را از پا جدا کرد، استفاده کرد. همچنین بهتر است به جای صابون معمولی از صابون ضد باکتری استفاده کنید. بین انگشتهای پا را فراموش نکنید هنگام شستن دقت کنید تا لای انگشتان پاهایتان نیز به خوبی تمیز شوند. بعدا پاها را کاملا با پارچه یا حوله خشک کنید.
8. اگر پاهای شما بسیار عرق میکنند، برای کاهش رطوبت پاهای خود از ضد تعریقهای مخصوص پا استفاده کنید. ضد عرقها محصولاتی هستند که با استفاده از نمک آلومینیوم مانع خروج عرق از مجراهای عرقریز میشوند. برای خریداری این نوع محصول باید به واژه Antiperspirant روی برچسب محصول توجه کنید.
9. برای کاهش رشد باکتریها در پاهایتان از ژلهای ضد باکتری که در داروخانهها موجود است استفاده کنید، یا برای جلوگیری از ایجاد مشکلات قارچی از پودرهای ضد قارچ استفاده نمایید.
10. حتما در هنگام کفش پوشیدن از جوراب استفاده نمایید. دقت کنید که جنس جوراب شما نخی باشد تا عرق پای شما را جذب نماید. جوراب پلاستیکی یا نایلونی نپوشید، زیرا عرق پا را به خوبی نمیگیرد. اگر پاهای شما خیلی عرق میکنند، یک یا دو بار در روز جورابهای خود را عوض کنید.
11. ترجیحا از کفشی استفاده کنید که امکان تبادل هوا داشته باشد، مثل صندل، کفشهای پارچهای و سوراخدار. در غیر اینصورت چندین بار در روز پاهای خود را از کفش بیرون آورید تا هوا بخورد و باکتریهای مولد بوی بد در آنها کاهش یابد.
12. قبل از پوشیدن کفش، پاها را باید به طور کامل خشک کرد. رطوبت، چه آب باشد و چه عرق پا، زمینه رشد باکتری خواهد بود. با دقت هرچه تمام، پاها و لابهلای انگشتان پای خود را خشک کنید.
13. به صورت مداوم از یک کفش استفاده نکنید و کفشهای خود را تعویض نمایید. به این معنی که بعد از پوشیدن یک کفش در یک روز، اجازه دهید که برای حداقل 24 ساعت کاملا خشک شود تا باکتریها در آنجا خانه نکنند. کفی کفش را خارج کنید تا فرایند خشک شدن کفش، سریعتر انجام شود و در روز بعد کفش جدیدی بپوشید. در غیر این صورت، پوشیدن دوباره همان کفش در روز بعد، عاملی برای بدبو شدن پاهای شما خواهد بود.
14. بعد از یک فعالیت طولانی، پاهای خود را از کفش خارج کنید و کفیهای کفش خود را نیز بیرون بیاورید و به مدت 24 ساعت در هوای آزاد قرار دهید و در صورتی که کفیها خیس شده باشند باید بگذارید تا خشک شوند.
15. دقت کنید که همیشه پاها و کفشهای خود را خشک نگه دارید. اگر پاهای شما خیس بود، قبل از پوشیدن کفش، حتما آنها را خشک کنید. همچنین میتوانید پودر تالک یا نشاسته ذرت در داخل کفشهایتان بریزید تا رطوبت اضافی را جذب کند.

16. اگر کفشی دارید که باید حتما بدون جوراب پوشیده شود، داخل آن کمی پودر تالک بپاشید تا عرق پا را بگیرد.
17. الکل ایزوپروپیل و سرکه معمولی را به نسبت مساوی با هم ترکیب کنید. با استفاده از یک قطره چکان، هر روز چند قطره را روی پا و بین انگشتان بمالید. هر دو ماده برای پوست بیخطر هستند، اما سرکه قارچها را از بین میبرد و الکل باکتریها را میکشد و از رشد آنها جلوگیری میکند. در نتیجه استفاده از این محلول در از بین بردن بوی بد پاهای شما بسیار موثر است.
18. بوی بد پای بعضی افراد به دلیل کمبود زینک (Zinc) یا روی میباشد. با تشخیص پزشک، قرصها و مکملهای غذایی حاوی زینک مصرف کنید.
19. در فصلهای گرم سال صندل و کفشهای جلوباز بپوشید، با این کار پاها را خنک نگه میدارید و از تولید بیشتر عرق پا جلوگیری میکنید. اگر نمیتوانید صندل بپوشید، از کفشهای چرمی استفاده کنید که به پاها فرصت نفس کشیدن میدهند و از کفشهای دارای مواد پلاستیکی فاصله بگیرید.
20. کفشها را در صورت امکان به طور مرتب بشویید. اکثر کفشهای ورزشی قابل شستشو هستند و خب نسبت به دیگر کفشها بیشتر نیز بو میگیرند. میتوانید آنها را درون ماشین لباسشویی بیاندازید و بشویید اما فراموش نکنید که قبل از استفاده آنها را در هوای آزاد قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
21. درون کفشهایی که بوی بدی گرفتهاند کمی چوب سدار و یا میخک بریزید و بگذارید که چند روز بماند. سپس این مواد را از درون کفش خارج کنید و ملاحظه کنید که کفش شما بوی خوبی به خود گرفته است.
22. جورابهای رنگی نسبت به جورابهای سفید بیشتر مستعد حضور باکتری و در نتیجه ایجاد بوی بد پا هستند پس سعی کنید همواره از جوراب رنگ روشن استفاده کنید و جورابهای تیره نپوشید.
23. برای شستشوی جورابها بهتر است که آنها را پشت و رو کنید تا بهتر شسته شوند و سلولهای مردهای که بر روی آنها وجود دارد و در بافت جوراب به جا مانده است راحتتر پاک شوند.
24. برای زمستان نیز سعی کنید از جوراب پشمی و یا جوراب نخی کلفت استفاده نمایید و هرگز از جورابهای نایلونی که از الیاف غیر طبیعی ساخته شدهاند استفاده نکنید زیرا این جورابها رطوبت را در اطراف پا گیر میاندازند و محیط بهتری برای رشد باکتریها فراهم میکنند.
25. با جوراب روی سطوح مختلف راه نروید. جوراب آلودگیها و در نتیجه باکتریها را به خود جذب میکند و آنها را به درون کفش منتقل میکند. در صورت امکان از دمپایی استفاده کنید.
26. اگر جورابی را یک بار پوشیدهاید، دوباره آن را نپوشید و قبل از استفاده مجدد حتما آن را بشویید.
27. گرفتن ناخنها یا تمیز نگه داشتن آنها به کمتر شدن بوی پا کمک خواهد کرد.
28. استرس میتواند باعث تعریق زیاد بدن شود. بنابر این تا میتوانید از استرس دوری نمایید.
29. خوردن غذاها و ادویهجات بودار باعث بوی بد عرق بدن از جمله بوی بد پا میشود. از خوردن اینگونه مواد غذایی مانند: سیر، پیاز، کاری، فلفل و... خودداری کنید.
30. شما میتوانید از محلولهای خانگی برای ضد عفونی کردن پاهای خود استفاده نمایید. پاهای شما قادرند در روز نیم لیتر عرق کنند. بعضی از این محلولها به خشک ماندن پاها برای مدت طولانی کمک میکنند و بعضی دیگر محیط نامناسبی برای رشد باکتریها ایجاد مینمایند.
31. اگر از چای کیسهای استفاده میکنید آن را دور نریزید. بعد از استفاده آنها را زیر آب تمیز بشوئید و خشک کنید و چند عدد داخل کفش قرار دهید و بگذارید تا صبح داخل کفش بماند. با این روش بوی بد کفش به کلی از بین میرود. برگهای چای در جذب رطوبت عالی هستند.
32. یکی از دلایل بوی نامطبوع کفش رطوبت است که شما پس از هربار استفاده از کفش میتوانید داخل آنها را با روزنامه پر کنید تا از این طریق رطوبت کفش جذب شود و برای استفاده مجدد شرایط برای وجود باکتریها و البته آن بوی نامناسب مهیا نشود. روزنامه یک گزینه مناسب، کاربردی و البته بیهزینه است.
- 2 قاشق غذاخوری مایع سفید کننده یا وایتکس را در 4 لیتر آب حل کنید. هر روز پاهای خود را به مدت 5 الی 10 دقیقه در این محلول قرار دهید و این کار را به مدت یک هفته ادامه دهید. اگر بعد از استفاده از این محلول احساس خشکی در پوست خود کردید بهتر است مقدار کمی روغن بچه نیز به این محلول اضافه نمایید.
- 5 قاشق مرباخوری برگ چای یا 5 عدد چای کیسهای را به 3 لیتر آب اضافه کنید و پاهای خود را به مدت 30 دقیقه در این محلول قرار دهید. در چای اسید تانیک وجود دارد که ممکن است باعث خشکی پوست شما شود.
- به ازای هر لیتر آب، نصف فنجان نمک اضافه نمایید و هر روز پاهای خود را در این محلول قرار دهید و بگذارید که 30 دقیقه بماند، سپس پاها را از خارج کرده و بدون اینکه شستشو دهید، خشک نمایید.
- به ازای هر لیتر آب، یک قاشق غذاخوری جوش شیرین اضافه نمایید و پاهای خود را به مدت 15 دقیقه در آن قرار دهید. این محلول باعث میشود که پوست پای شما قلیایی شده و از رشد باکتریها بر روی آن جلوگیری شود.
- همچنین شما میتوانید از پودر جوش شیرین و پودر آهار ذرت نیز استفاده نمایید. پودر جوش شیرین پوست را قلیایی میکند و محیط قلیایی برای رشد باکتریها مناسب نیست. پودر آهار ذرت نیز به جذب عرق پا بسیار کمک میکند.
اگر بعد از انجام تمامی موارد بالا همچنان مشکل بوی بد پای شما ادامه داشت بهتر است که به پزشک مراجعه نمایید. بوی بد پا ممکن است به دلیل قارچهای پوستی، عفونت و حتی سرطان پوست ایجاد شده باشد. به علائمی مانند خارش، پوسته شدن پوست، تاول و چرکی شدن توجه کنید و از کنار این مسئله به سادگی نگذرید.
میتوانید از داروخانهها پودرهای مخصوص این مورد رو خریداری کنید و در کفش ریخته و مدت ۱۰ دقیقه پیاده روی کنید که جذب بشن. معمولا هر ۳ ماه یکبار این کار رو تکرار کنید. البته این میشه پاک کردن صورت مسئله. ممکنه که شخصی بیماری مرتبط با پوست داشته باشه که باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنه که علت تعریق بیش از حد پاها رو مشخص کنه. ولی معمولا بوی تند عرق و پا ناشی از مواد زائد موجود در بدن یا بیماریهایی مرتبط با پوست هست.
موردی که خودم با آن برخورد کردم و سعی میکنم رعایت کنم اینه که قبل از پوشیدن کفش اصلا پا و جواربم رطوبت نداشته باشه و کامل کامل خشک شده باشه.
یکی دیگه اینکه نوع کفش خیلی مهمه. برخی کفشها با اینکه پاهام توش خفه میشه و زیاد عرق میکنه ولی زیاد بو نمیگیره. یادمه چند سال پیش یک جفت کفش با برند «Golpa» خریدم هم جنسش خوب بود و هم پاهام زیاد بو نمیگرفت.