برو به محتوای اصلی
سوال
زیبایی
ناشناس
۵ سال پیش پرسیده شده

دلایل خشکی لب چیست؟ چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟

من کجام؟ اینجا کجاست؟

در جوابکو می‌تونید در مورد هر موضوعی سوال کنید، به سوالای بقیه جواب بدید و تجربه‌تون رو به اشتراک بگذارید!

محدثه میرحسینی
کارشناسی میکروبیولوژی

ترک خوردن و خشکی لب می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد اما دلایل شایع و عمده آن به شرح زیر است:

  • آسیب نور خورشید: اگر در برابر تابش خورشید از لب‌های خود محافظت نکنید، می‌تواند باعث تبخیر رطوبت آن و خشکی لب شود. این اتفاق بیشتر در مناطقی شایع است که رطوبت هوا در آنجا کم است و یا بادهای خشک زیادی می‌وزد.
  • سرمای زیاد: تنها گرما نیست که باعث خشک شدن لب شما می‌شود بلکه سرما نیز یکی از دلایلی است که می‌تواند لب‌های شما را خشک کرده و دجار ترک کند. در فصل‌های سرد سال به خصوص در مناطقی که سوز باد‌های سرد زمستان بیشتر است احتمال خشکی لب نیز بالاتر می‌رود. بنابر این فکر نکنید که در زمستان خبری از خشکی لب نیست. حتی در این فصل‌های ابری و سرد نیز شما باید از لب‌های خود مراقبت کنید.
دلایل خشکی لب چیست؟ چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟
  • عادت لیسیدن لب: بسیاری از افراد عادت دارن که لب‌های خود را با زبانشان خیس می‌کنند و این تصور را دارند که با این کار باعث نرمی لب خود می‌شوند اما این کار بیشتر باعث خشکی لب و ترک خوردن آن می‌شود. زیرا بزاق دهان با ایجاد رطوبت موقت و از بین بردن چربی طبیعی پوست، باعث تبخیر بیشتر شده و در نهایت سبب خشکی بیشتر لب می‌شود.
  • کم‌آبی بدن: خشک شدن لب‌ها یکی از نشانه‌های کم‌آبی بدن است. کسانی که گرمازده شده‌ باشند و یا به‌ دلیل اسهال آب زیادی را از دست داده‌ باشند، لب‌هایشان خشک است و ترک‌های بسیاری دارد.
  • کمبود برخی ویتامین‌ها و املاح در بدن: کمبود برخی از ویتامین‌ها در بدن مثل ویتامین آ، ویتامین ب و ویتامین ث و همچنین املاحی مانند آهن و روی می‌تواند باعث شود که لب شما خشک شده، پوسته پوسته شود و یا گوشه‌های لب شما ترک بخورد. اما اگر شما جزء آن دسته از افرادی هستید که به تغذیه خود بسیار اهمیت می‌دهید و رژیم غذایی سالمی را در پیش می‌گیرید، این عامل نمی‌تواند علت خشکی لب شما باشد.
  • واکنش آلرژیک به برخی محصولات آرایشی یا بهداشتی: برخی از مواد آرایشی و بهداشتی ممکن است برای شما حساسیت ایجاد کنند. به عنوان مثال مصرف برخی از صابون‌ها، پاک‌کننده‌ها و رژ لب‌ها می‌تواند سبب ترک خوردن و خشکی لب شما شود. البته پوسته شدن لب در بیماری‌هایی مانند حساسیت و اگزما شایع‌تر است. حجم‌دهنده‌های لب را بسیار با احتیاط مصرف کنید، به این دلیل که در این محصولات موادی به‌کار رفته که عمدا باعث تحریک و التهاب لب شده و آن‌ را بزرگتر و پرتر نشان می‌دهد.
  • عوارض برخی از داروها: برخی از داروها عوارضی دارند که در بین آنها ترک و خشکی لب نیز کم نیست. پس بهتر است به داروهایی که می‌خورید توجه کنید. برخی از داروهایی که باعث خشکی لب می‌شوند عبارتند از: ترتینوئین، ویتامین آ در مقادیر زیاد، داروهای شیمی درمانی، دپنی سیلامین، ایزونیازید، فنوتیازین و...
  • مرکبات و غذاهای ترش: غذاهای ترش و همچنین مرکبات ترکیب‌هایی اسیدی هستند که می‌توانند باعث تحریک لب شده و خشکی و ترک آن را به همراه بیاورند. علاوه بر این برشی از پوست انبه هم حاوی ماده‌ای به نام توکسیکودندرون است که در سم گیاه پاپیتال هم وجود دارد و این ماده ممکن است به پوست لب شما آسیب برساند.
  • حساسیت به آجیل: برخی از افراد ممکن است به آجیل و دانه‌های روغنی حساسیت داشته باشند، این افراد باید در هنگام مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی نیز دقت کنند که در ترکیب آنها از این دانه‌ها استفاده نشده باشد.
  • سرماخوردگی: در سرماخوردگی فرد به دلیل بسته شدن مجرای بینی مجبور می‌شود که از طریق دهان تنفس کند و این امر باعث می‌شود که لب او خشک شده و پوسته پوسته شود.
  • مصرف سیگار: سیگار کشیدن مشکلات جدی برای بدن و همچنین دهان شما ایجاد می‌کند که کمترین آن همین خشکی لب و ترک خوردن آن است.
  • عفونت قارچی: اگر گوشه‌های لب شما دچار خشکی شده است و می‌سوزد و همچنین ترک لب شما نیز با سوزش همراه است در اغلب مواقع به دلیل عفونت‌های قارچی است. در بعضی مواقع در صورتی که پیگیری نشود ممکن است باعث ترک‌خوردگی مزمن به خصوص در قسمت وسط لب زیری شود. در این مواقع باید از آنتی‌بیوتیک‌ها کمک گرفت.
دلایل خشکی لب چیست؟ چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟

برای درمان ترک لب هم می‌توانید از محصولات بهداشتی که در داروخانه‌ها موجود هست استفاده کنید و هم اینکه درمان‌های خانگی را امتحان کنید. توصیه من به شما امتحان درمان‌های خانگی است:

1) آب و نمک: یک قاشق مرباخوری نمک را در نیم لیتر آب سرد حل کنید. حوله و یا پارچه تمیزی را در آن فرو کرده و سپس به مدت چند دقیقه بر روی لب‌های خود بگذارید. به مدت یک هفته قبل از خواب این کمپرس را انجام دهید. برای اینکه رطوبت ایجاد شده در لب را بعد از کمپرس حفظ کنید باید یک لایه نرم‌کننده مثل وازلین و یا لانولین بر روی لب‌های خود بمالید. اگر بعد از یک هفته تاثیر کمپرس مشاهده نشد می‌توانید از پماد هیدروکورتیزون یک درصد کمک بگیرید. بعد از کمپرس و قبل از زدن وازلین، مقداری از ایم پماد را بر روی لب‌های خود بمالید و یک هفته دیگر این درمان را ادامه دهید.

2) شکر: شکر به شما کمک می‌کند که سلول‌های مرده را از روی پوست لب خود جدا کنید و سلول‌های جدیدی بر روی لب شما تشکیل می‌شود که باعث نرمی و رطوبت لب شما می‌گردد. برای این کار دو قاشق چای‌خوری شکر را با یک قاشق چای‌خوری عسل ترکیب‌ کرده و خمیر به‌دست آمده را به لب‌های خود بمالید، اجازه دهید چند دقیقه بماند. سپس با استفاده از انگشت‌های خود این خمیر را بر روی لب‌های خود بسایید تا سلول‌های مرده پوست از لب شما جدا شوند. همچنین می‌توانید ترکیب دیگری از عسل و گلیسیرین درست کرده و هر شب قبل از خواب این خمیر را بر روی لب خود بمالید تا صبح، لب‌ شما نرم و لطیف شود.

3) گلبرگ گل سرخ: شما می‌توانید برای درمانن خشکی لب خود از گلبرگ گل سرخ استفاده نمایید. این ماده علاوه بر نرم کردن لب شما باعث خوش‌رنگ شدن آن نیز می‌شود. تعدادی گلبرگ گل رز را با آب به خوبی بشویید و به مدت چند ساعت آنها را در شیر سرد خیس دهید. اگر به لبنیات حساسیت دارید می‌توانید آنها را در داخل گلیسیرین قرار دهید. بعد از آن گلبرگ‌ها را له کرده تا به صورت خمیر درآیند. خمیری که به دست آمده را بر روی لب‌های خود بمالید. این کار را می‌توانید روزی چندبار انجام دهید تا نتیجه دلخواه خود را بگیرید.

4) روغن نارگیل: این روغن یک مرطوب‌کننده طبیعی برای لب‌های شماست. اگر ترک  و خشکی لب شما به دلیل سرما و یا خشکی هوا ایجاد شده باشد می‌توانید به راحتی این مشکل را توسط روغن نارگیل درمان کنید. روزی چند بار این روغن را بر روی لب‌های خود بمالید و منتظر نتیجه باشید.

5) روغن زیتون: این روغن به آسانی در دسترس همه قرار دارد و یکی از روغن‌هایی است که بسیار به درمان خشکی لب شما کمک می‌کند و باعث می‌شود که رطوبت لب شما حفظ شود. از این روغن نیز می‌توانید به دفعات متعدد در طول روز استفاده نمایید.

6) روغن کرچک: روغن کرچک یکی از مواردی است که در درمان‌های خانگی پوست و مو بسیار مورد استفاده است. شما می‌توانید همانند سایر روغن‌ها از روغن کرچک استفاده نمایید و یا اینکه یک قاشق چای‌خوری روغن کرچک را با یک قاشق چای‌خوری گلیسیرین و چند قطره آبلیموی تازه به‌خوبی مخلوط کنید و قبل از رفتن به رختخواب به لب‌تان بمالید. روغن کرچک تماما جذب پوست نمی‌شود و باید صبح رز بعد با پنبه‌ای مه با آب ولرم خیس شده است لب خود را پاک نمایید. این کار را چند روز تکرار کنید تا نتیجه را ببینید.

دلایل خشکی لب چیست؟ چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟

7) سرشیر: سرشیر در اثر چربی زیادی که در شیر است ایجاد می‌شود و یک مرطوب کننده قوی برای پوست لب شماست. مقداری سرشیر را بر روی لب خود بمالید و اجازه دهید 10 دقیقه بماند، سپس با یک پنبه که با آب ولرم خیس شده است را به آرامی بر روی لب خود کشیده و آن را پاک کنید. تکرار هر روز این کار باعث می‌شود که خشکی لب شما به سرعت برطرف شود.

8) آلوئه‌ورا: ژل آلوئه‌ورا خواص بی‌شماری دارد از جمله اینکه یک مرطوب‌کننده خوب و قوی برای لب است. شما می‌توانید روزی چندبار مقداری از ژل آلوئه‌ورا را بر روی لب‌های خود بمالید تا شاهد از بین رفتن خشکی و ترک آن باشید. این ژل التیام‌بخش خوبی است و درد و ناراحتی ناشی از ترک لب را نیز بهبود می‌بخشد.

9) خیار: این میوه یک آبرسان قوی است و می‌تواند در درمان خشکی لب بسیار خوب عمل کند. یک تکه خیار را به آرامی بر روی پوست لب خود بمالید طوری که لب شما کاملا به وسیله آن خیس شود. اجازه دهید که 15 الی 20 دقیقه بر روی لب شما بماند و سپس با آب بشویید. می‌توانید این کار را چند بار در روز انجام دهید تا اثر آن را زودتر ببینید.

10) وازلین: وازلین نیز یکی از درمان‌های آسان و موثر است. استفاده از وازلین در طول روز به محافظت از لب‌های شما کمک می‌کند. هر شب قبل از خواب هم خوب است که مقداری وازلین را بر روی لب‌های خود بمالید و صبح روز بعد آن را پاک کنید. همچنین می‌توانید ابتدا مقداری عسل را بر روی لب خود مالیده و اجازه دهید تا خشک شود، سپس بر روی آن مقداری وازلین بمالید و چند دقیقه صبر کنید. با یک پنبه آغشته به آب ولرم لب‌های خود را پاک کنید. از این روش 2 بار در روز استفاده نمایید.

11) نوشیدن آب: شما باید در طول روز به مقدار کافی آب بنوشید تا بدن‌ خود را هیدراته نگه دارید. کم‌آبی بدن می‌تواند علت پنهان خشکی و ترک لب‌ها باشد. نوشیدن آب کافی، نه‌ تنها بدن‌تان را هیدراته نگه می‌دارد، بلکه کمک می‌کند تا سموم از بدن‌ شما دفع شود. روز خود را با نوشیدن یک یا دو لیوان آب شروع کنید و هرشب قبل از خواب نیز یک لیوان آب بنوشید. در طول روز نیز توصیه می‌شود که 8 لیوان آب نوشیده شود.

روش‌های درمانی که گفته شد همگی موثر هستند اما بهتر است که از خشک شدن لب‌های خود جلوگیری کنید. شما می‌توانید با در نظر گرفتن عواملی که سبب خشک شدن لب‌های شما می‌شود و کنترل آنها از خشک شدن لب‌های خود جلوگیری کنید. مرطوب نگه داشتن لب‌ها و نوشیدن آب کافی برای آبرسانی به بدن 2 عامل بسیار مهم برای جلوگیری از خشکی لب است.

عطارباشی
مجله اینترنتی

برای درمان خشکی لب‌هایتان از هل استفاده کنید:

روغن هل۵۸ می‌تواند برای درمان خشکی لب و ترک لب استفاده شود.

شب قبل از خواب مقداری روغن هل را بر روی لب‌ها بمالید و صبح آن را با آب بشویید. بعد از مدتی تغییر فوق‌العاده در خشکی لب‌هایتان محسوس می‌شود.

منبع : attarbashi.ir۱۵۲