هر سرویسی برای بقای خودش و پوشش هزینههاش نیاز به سرمایه و یا درآمد داره.
سرویسهای مختلف هزینههاشون رو به صورتهای متفاوت پوشش میدن به عنوان مثال معمولا سایتهای خبری از تبلیغات و یا پست کردن رپورتاژ درآمدشون رو کسب میکنن.
در مورد استارتاپها این موضوع کمی متفاوت هست. مثلا استارتاپ دیوار تا جایی که میدونم در حال حاضر درآمدش از راه دریافت آگهیهای ویژه (یا نردبانی) هست ولی به این معنا نیست که درآمدش از هزینههاش بیشتره. استارتاپها تا زمان زیادی ممکنه درآمدشون از هزینههاشون خیلی کمتر باشه و حتی خیلی استارتاپها در ابتدا درآمدشون صفر هست.
هدف یک استارتاپ بیشتر از کسب درآمد، رشد سریع و گرفتن بازار هست. در نتیجه در مراحل اولیه نیاز دارن هزینههاشون رو از راههای دیگهای به جز درآمد شرکت کسب کنند. اینجاست که موضوع سرمایهگذار وسط میاد. در صورتی که خود مالکین استارتاپ، که بهشون بنیانگذاران استارتاپ هم میگن، نتونن خودشون از پس هزینهها بر بیان، میان و از فامیل، آشنایان و یا سرمایهگذارها پول دریافت میکنن و در عوض مقداری از سهام استارتاپشون رو به اون شرکت میدن.
به عنوان مثال شرکت اسنپچت تا مدتها هیچ درآمدی نداشت و تمام هزینهها توسط سرمایهگذارها تامین میشد اما در عوض رشد فوقالعاده خوبی داشت و سرمایهگذارها میدونستن در آینده میتونه درآمد خوبی داشته باشه. یا مثلا شرکت لینکداین حتی زمانی که شرکت ماکروسافت به ازای ۲۶ میلیارد دلار خریدش، هنوز داشت ضرر میداد اما تقریبا تمام بازار رو در حوزه کاریش تسخیر کرده بود.
این موضوع که به ازای پولی که از سرمایهگذار میگیره شرکت چند درصدش رو واگذار میکنه خودش یه هنر (Art) هست که در اینجا در موردش توضیح داده شده.
همینطور اینکه یک استارتاپ در نهایت از چه راهی میخواد کسب درآمد کنه مجددا خودش یه هنر هست. چون برای هر استارتاپ راههای خیلی زیادی میتونه وجود داشته باشه و مهم این هست که به این موضوع به صورت طولانیمدت فکر بشه.
در مورد جوابکو، در اینجا در مورد نحوههایی که قبلا فکر کرده بودیم میشه از طریقش درآمدزایی کرد نوشتم. در حال حاضر درآمد اصلی جوابکو، فروش نسخه سازمانی هست و تمام پولی که در میاد مجددا وارد سیستم میشه تا بتونه رشد بیشتری داشته باشه.
در مورد سرویسهای دیگهای که اشاره کردید نمیتونم نظر بدم اما جوابکو به هیچ عنوان جهت تفریح و سرگرمی نیست و هدفش بالاتر بردن سطح فرهنگ و دانش فارسیزبانان دنیا بوده و خواهد بود.