شازده کوچولو
نویسنده: آنتوان دوسنت اگزوپری
ترجمه: محمد قاضی
ترجمه: احمد شاملو
در جوابکو میتونید در مورد هر موضوعی سوال کنید، به سوالای بقیه جواب بدید و تجربهتون رو به اشتراک بگذارید!
شازده کوچولو
نویسنده: آنتوان دوسنت اگزوپری
ترجمه: محمد قاضی
ترجمه: احمد شاملو
اگر اهل کتاب خوندن نبودید و تازه میخواید شروع کنید کتابای کمحجم و روان و متون ساده بخونید نوع انتخاب کتاب به علاقه و سلیقه شما بستگی داره اما معمولا رمان چیزیه که اکثریت دوست دارن و من رمانهای زویا پیرزاد یا فریبا وفی رو پیشنهاد میکنم چون باید متن کتاب طوری باشه که شما رو به ادامه تشویق کنه و با خودش بکشونه. مثلا برای شروع نمیشه گفت با رمانهای گابریل گارسیا مارکز شروع کنید چون پر از استعاره و توصیفهای دقیق علمی و پزشکی و ادبیات سنگینه. به خیلی جملههاش باید فکر کرد اما کتابای زویا پیرزاد خیلی ساده و پرکشش و البته دوست داشتنیه. با یک ربع مطالعه قبل خواب شروع کنید، هر شب سعی کنید یک صفحه بیشتر بخونید. نشانگر لای کتابتون بگذارید و جملاتی که روی شما تاثیر گذاشتن رو هایلایت کنید، سالها بعد وقتی ورق میزنید متوجه میشید هر نکته از کجا بر دل و جان شما اثر کرده.
سوال خوبی نیست چون اطلاعاتی درباره روحیات خودت به ما ندادی. مثلا من با توجه به شناختی که از سارا دوستم دارم میدونم به کتابهای ادبیات داستانی علاقه داره پس خیلی راحت میتونم بهش "کافکا در کرانه" موراکامی رو پیشنهاد کنم.
اما مسئله دقیقا همینه! سارا خودش میدونه که به چه ژانری علاقه داره.
پس بهتره به این سوال خودت پاسخ بدی. بگرد ببین به چه موضوعاتی بیشتر جذب میشی.
مثلا روانشناسی، فلسفه، ادبیات داستانی ایران یا جهان؟!! و خیلی چیزهای دیگه.
موفق باشی
من هری پاتر رو پیشنهاد میکنم. شاید یه خورده به سنتون نخوره. ولی بعلت داستان روان و جذابش و اینکه هر فصلش روی یه صحنه خیلی مهم (به قول خارجیها cliffhanger) تموم میشه، شما راغب میشین که کل اونو بخونین. این رو به عنوان کسی میگم که حدود 10 بار این کتابهارو (جمعا 12 جلد 400 صفحهای معادل 5000 صفحه) خونده.
خیلی سلیقهای هست این قضیه. بستگی به سن و سال، روحیات، شخصیت فرد داره. من خودم با کتابهای علمی شروع کردم، بعد تو یه دوره به کتابهای داستانی و رمان علاقهمند شدم، بعد از اون هم کتابهای تاریخی و فلسفی برام جذاب شد...
ولی فکر میکنم کتابی برای شروع مناسبه که خیلی قطور نباشه و متن گیرایی داشته باشه، مخصوصا اگه کتاب ترجمه شده هست باید دقت کرد که بهترین مترجم رو انتخاب کنین چون خیلی از ترجمهها واقعا آدم رو دلزده میکنن.
به نظرم نمیشه به صورت کلی به این سوال پاسخ داد اما اگر بخوام تجربه خودم رو در مطالعه ادبیات بگم من از بچگی با رمانهای نوجوان شروع کردم و بعد از اون به سمت و سوی رمانهای کلاسیک مثل آرزوهای بزرگ، برادران کارمازوف، ابله، تصویر دوریان گری و... جذب شدم.
بعد از مدتی رمانهای تاریخی خیلی برام جذاب شد. کتابهایی مثل دزیره، سرگذشت یک امپراطور و داستانهایی از این قبیل.
داستانهای جنایی/پلیسی مورد دیگری هستند که به سبب تعلیقی که برای مخاطب ایجاد میکنند و شما علاقهمندید تا سریعتر کتاب رو تموم کنید هم پیشنهاد بدی برای شروع شاید نباشند. آثار آگاتا کریستی و آرتور کانون دویل توصیه خوبی خواهند بود.
اگر علاقهمند به رمانهای طولانی نیستید و داستان کوتاه رو ترجیح میدید باید بگم که این بخش از ادبیات یکم سخت خوان هست و شاید خیلی در ابتدا به نظرتون جذاب نباشه اما اگر چندین داستان بخوانید و سلیقه خودتون رو پرورش بدید حوزه بسیار جذابی هستش.
برای این حوزه پیشنهاد میکنم در زمینه داستان کوتاه از آثار چخوف شروع کنید و بعد از اون آثار نویسندگان معاصر آمریکایی مثل جان آپدایک، سم شپرد، امیتن و... رو امتحان کنید. ادبیات آمریکای لاتین شاید توی مراحل بعدی و با خواندن کارهای نویسندگانی مثل مارکز، خولیو کورتاسار، ماریو بارگاس یوسا و ماشادو دآسیس براتون جذابتر بشه.
پارامترهای انتخاب بهترین کتاب، برای هر فردی منحصر به اوست. زیرا انتخاب کتاب، تابع شرایط سنی، علائق فردی، نیاز فکری فرد در زمان انتخاب کتاب، هدف فرد از مطالعه و همچنین عوامل بیرونی دارد.
اصولا چیزی به نام بهترین کتاب برای همه وجود ندارد. اما اگر قصد شما از مطالعه لذت است قطعا کتبی که شما را درگیر کنند انتخابهای بهتری هستند. اگر هم قصد دارید تا برای موضوع خاصی تحقیق کنید و مجموعهای از کتب را بخوانید بهتر است از الگوی 80/20 استفاده کنید که یاد بگیرید چگونه با بیست درصد زمان گذاشتن برای یک کتاب به هشتاد درصد از مطالب مورد نیاز از آن کتاب اشراف پیدا کنید.
برای یادگیری این روش کتاب "قانون هشتاد بیست" نوشتهی "ریچارد کخ" را پیشنهاد میکنم.
اگر به طور کلی میخواهید با کتابخوانی و روش مطالعه آشنا شوید کتاب "چگونه کتاب بخوانیم" نوشتهی "مارتیمر جی. آدلر" توصیه شده است.
کاملا به سلیقه وابسته هست. بعضیها با کتابهای علمی شروع به مطالعه میکنن و بعضیها هم با کتابهای تاریخی یا اجتماعی. من خودم با کتابهای داستانی و رمان به دنیای کتابخوانی پا گذاشتم. اما جدا از اینها، به نظرم باید فقط وقتی به سراغ کتاب رفت که شرایط و محیط آماده مطالعه باشه. منظورم از شرایط زمانی هست که ذهن آدم برای خوندن آمادگی داشته باشه و خسته نباشه. شرایط محیطی هم یعنی ساکت و آروم بودن فضا. مثلا توی پارکها کتاب خوندن میتونه اشتهای آدم به کتاب رو خیلی باز کنه، یا هر فضای دیگهای که به نظر خودتون خوب باشه.
بهترین روش برای شروع کتابخوانی و یا علاقهمند کردن کسی به کتابخوانی به نظرم خواندن کتابهای رمان است. بعد از کتابهای رمان کتابهایی درباره آناتومی بدن انسان و کارکرد آن است. هرچه انسان بیشتر راجع به خود بداند بیشتر مطالعه میکند و بیشتر جذب خواندن مطالب بهتر میشود.
من به شخصه با کتاب دایی جان ناپلئون شروع کردم.
چون تیکههایی از سریالش رو هم دیده بودم خیلی با جملاتش ارتباط میگرفتم. انگار داشتم فیلمش رو میدیدم.
کتابهای درسی دوران دبیرستان مثل کتاب ادبیات، بعد خواندن رمانهایی که از آنها اقتباسهای سینمایی موفقی تهیه شده و بعد کتابهای ترجمه شده از زبانهای خارجی مثل ژاپنی و روسی و فرانسوی. اینها خیلی زود شما رو شارژ میکنند برای ورود به عرصه خواندن کتاب و بعد مدت کوتاهی شما یک کتابخوان حرفهای میشوید.
کتاب "قیدار" اثر رضا امیرخانی. نسخهی صوتی رو میتونید از سایت و اپلیکیشن "نوار" بگیرید.
بهترین کتابی که میتوان برای آغاز کتابخوانی استفاده کرد باید درباره موضوعی باشد که به آن علاقهمندید. در این صورت حس یادگیری و سیر شدن ذهنتان را تجربه خواهید کرد و در صورت تداوم باعث عادت این کار زیبا و فرهنگی و مفید خواهید شد.
بنظرم بهتره که اول با کتاب مورد علاقهمون شروع کنیم، یا کتابی که بیشترین تاثیر رو در حال و احوالمون داره. در غیر اینصورت زود دلزده خواهیم شد.
عقاید یک دلقک - هانریش بل