هتلداری به عنوان یکی از زیرساختهای مهم صنعت گردشگری شناخته میشود که در دهههای اخیر به یکی از صنایع درآمدزا تبدیل شده است. بر این اساس کشورهایی که اهمیت صنعت گردشگری را فهمیدهاند، توجه ویژهای به توسعه صنعت هتلداری دارند. درحال حاضر میلیونها نفر در صنعت گردشگری و صنایع مرتبط با آن اشتغال دارند.
هتلداری از ارکان اصلی گردشگری است. بر این اساس، گزارشی که اخیرا منتشر شده به بررسی رشد درآمد سالانه هتلداری پرداخته است. این گزارش نشان میدهد که درآمد سالانه صنعت هتلداری در جهان از سال 2010 تا 2016 تا چه اندازه افزایش یافته و پیشبینی میشود این درآمد تا سال 2018 نیز بیشتر شود.
در سالهای اخیر تبلیغات داخلی و خارجی جهت به تصویر کشیدن جاذبههای گردشگری در کشورهای مختلف بیشتر شده است. در عین حال افزایش استفاده از وسایل ارتباط جمعی، فضای مجازی و رسانههای مختلف باعث ترغیب مردم برای بازدید از کشورهای دیگر شده است. از طرفی گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین کشورهای مختلف و برگزاری جشنوارههای گوناگون نقشی موثر بر افزایش حضور مسافران در شهرها یا کشورهای دیگر دارد. تمام این مسائل باعث توسعه صنعت توریسم و به تبع آن افزایش درآمد هتلها شده است.
آن طور که در این گزارش آمده، میانگین سالانه درآمد صنعت هتلداری در جهان در سال 2010 به حدود 346.7 میلیارد دلار رسیده بود. این درآمد در سال 2012 با رشدی پلکانی به مبلغی حدود 398.4 میلیارد دلار رسید. دیگر گزارشهای به دست آمده در حوزه گردشگری حاکی از آن است که در سال 2012 تعداد گردشگران در سطح جهانی از مرز یک میلیارد نفر گذشته و این برای نخستین بار است که در 10سال منتهی به 2012 جهان شاهد رشد 50 درصدی تعداد سفر و گردشگران بوده است. از سوی دیگر برگزاری المپیک لندن در این سال توانست درآمد زیادی برای صنعت گردشگری و به تبع آن هتلداری به همراه داشته باشد.
در سال 2014 میانگین درآمد هتلداری در جهان از مرز 400 میلیارد گذشت. آن طور که در گزارشها آمده در این سال گردشگری بینالمللی رشدی بیش از پیشبینی جهانی را ثبت کرده است. با وجود اینکه در این سال، جهان با چالشهای زیادی روبهرو بود اما عملکرد پایدار گردشگری توانست منجر به موفقیت این صنعت شود. از مهمترین این چالشها در سال 2014 میتوان به بحرانهای اقتصادی جهانی، درگیریهای سیاسی همچنین گسترش شیوع ویروس ابولا در آفریقا اشاره کرد.
طبق گزارش سازمان جهانی گردشگری، تعداد گردشگران بینالمللی در سال 2015 حدود 4.6 درصد افزایش داشته است. یعنی شمار گردشگران جهانی نسبت به سال قبل نزدیک به 52 میلیون نفر افزایش داشته است. میانگین درآمد هتلداری جهانی نیز این موضوع را تایید میکند. در این سال متوسط درآمد هتلها در جهان نزدیک به 5 میلیارد دلار بوده است.
آن طور که کارشناسان تحلیل میکنند، نوسانات غیرمعمول و شدید نرخ ارز، کاهش قیمت نفت و سایر کالاها همچنین افزایش دغدغههای جهانی در مورد تامین امنیت مقاصد گردشگری از عوامل مهم و تاثیرگذار بر رشد گردشگری و در نهایت افزایش درآمد هتلها در جهان است.
درآمد صنعت هتلداری از سال 2010 با افزایش جهانی روبهرو بوده است. تنها در سال 2016 متوسط درآمد هتلداری جهانی با کاهش مواجه شد. کارشناسان بینالمللی میگویند از آغاز سال 2016 چند عامل کلیدی باعث افت صنعت توریسم و کاهش درآمد حاصل از آن شد. طبق نظر این کارشناسان، نوسانات اقتصادی، بحران سیاسی، قیمت نفت، تشدید مرزبندیها، محدودیت ویزا و وحشت ناشی از تروریسم از مهمترین چالشهای گردشگری در سال 2016 بوده است. ازجمله این بحرانها، رخدادهای تروریستی است که در سال 2016 بسیاری از کشورها را درگیر کرد و در کنار آن بحران ورود پناهندگان به کشورهای مختلف مشکلات گردشگری را تشدید کرد. تمام این عوامل باعث شد تا میانگین درآمد هتلداری در جهان کاهش یافته و به 490 میلیارد دلار برسد.
با این حال بسیاری از فعالان سازمان گردشگری جهانی میگویند طبق تجربه سالهای گذشته هر اتفاقی که در جهان به وقوع بپیوندد، نمیتواند تاثیر درازمدتی بر گردشگری داشته باشد. مردم همچنان به سفر میروند. این حوادث فقط در کوتاه مدت صنعت گردشگری را دچار چالش میکند و مقصدهای دیگری را جایگزین مقصدهای مورد تهدید میکنند. بر این اساس در این گزارش پیشبینی میشود که در سال 2018 درآمد متوسط هتلها در جهان به حدود 553.8 میلیارد دلار برسد که این افزایش درآمد نشان دهنده بهبود دوباره شرایط گردشگری در جهان است.
در ایران نیز سرمایهگذاران بسیاری با ساخت هتلهای فوقالعاده، تلاش کردهاند سهمی از مسافران خارجی و داخلی این بازار را نصیب خود کنند.
هزینههای چند نمونه از هتلهای لوکس ایران
هتل اسپیناس پالاس، مدرن و درخشان
این هتل که فقط چند سالی از افتتاح آن میگذرد در شمال تهران واقع شده است. در 20 طبقه بیش از 400 اتاق و سوئیت دارد. از طرف دیگر اسپیناس پالاس با 14 سالن گردهمایی حالا یکی از مهمترین گزینههای شهر تهران برای برگزاری همایشهای بزرگ و مهم است. آقای علی اصغر میری مالک این هتل، برای ساخت اسپیناس پالاس 56میلیارد تومان هزینه کرده است.اتاقهای مدرن و مجلل، تزئینات فوقالعاده، امکانات رفاهی و تفریحی، باشگاه ورزشی، سالن ماساژ و... تجربهی اقامت در این هتل را بسیار خاص خواهند کرد.
برای یک شب اقامت در یکی از اتاقهای دو تختهی هتل اسپیناس پالاس تهران باید بین 651 هزار تومان تا 2366 هزار تومان هزینه کنید. شاید خیلی گران به نظر برسد، اما خب فراموش نکنیم، با توجه به نوساز بودن این هتل، اسپیناس پالاس این روزها به نوعی پرچمدار هتلهای تهران۲۲۳ و حتی هتلهای ایران است.
هتل استقلال، نوستالژیک، کلاسیک و شیک
این هتل که قبل از انقلاب هتل رویال هیلتون نام داشته است، حالا با نام هتل پارسیان استقلال بزرگترین هتل پنج ستارهی تهران است. البته خالی از لطف نیست که اشاره کنیم، هتل استقلال در زمان افتتاح بزرگترین هتل خاورمیانه بوده است. این هتل 50 ساله که چشمانداز خوبی به شهر یا کوههای شمال تهران دارد، بیش از ده رستوران، مغازه، کافیشاپ، باشگاه ورزشی، زمین تنیس، استخر و گالری ورزشی را در خود جای داده است. هتل استقلال بیش از 550 اتاق و سوئیت و همچنین 4 تالار دارد.
اگر دوست دارید در این هتل که میزبان رویدادها و مراسم خاص و چهرههای خاص بینالمللی بوده، و همچنین فیلمهای نوستالژیکی در آن ساخته شده، اقامت کنید، برای رزرو یک شبهی اتاق دوتخته باید بین 430 هزار تومان تا 2میلیون تومان هزینه کنید. اتاقهای دوتخته، سوئیتهای معمولی و سوئیتهای بزرگ برجهای شرقی و غربی جزء انتخابهای شما خواهند بود. شاید قیمتها کمی بالا باشند ولی شما در یکی از بهترین هتلهای تهران اقامت خواهید کرد.
هتل مجلل درویشی، هتل با فضای باز میانی
هتل درویشی مشهد، که تنها هتل آتریوم – هتلی با فضای باز میانی- شرق کشور است، در 22 طبقه ساخته شده است و از همین رو در بین هتلهای مشهد۳۶ بینظیر است. این هتل فوقالعاده لوکس در پنج رستوران خود، منوهای مختلفی پیش روی شما خواهد گذاشت که از غذاهای مراکشی تا غذاهای اصیل ایرانی در آنها هستند. 220 اتاق هتل درویشی شامل اتاقهای معمولی دوتخته، تا سوئیتهای 70 متری پنت هاوس، همراه با سونای خشک، کامپیوتر، فکس و دیگر امکانات رفاهی است. با اقامت در یکی از اتاقهای این هتل، رفت وآمد شما در شهر مشهد نیز تماماً به عهدهی هتل درویشی خواهد بود.
برای یک شب اقامت در یکی از اتاقهای دوتختهی هتل درویشی، باید بین 560 هزار تومان (برای اتاق توئین) تا 3325 هزار تومان (برای اتاق دوبلکس VIP ایران باستان) هزینه کنید. اگر به نظر شما هم این قیمتها بسیار زیاد هستند و سراغ رزرو هتل نخواهید رفت، به شما توصیه میکنم حداقل فرصت ماهیگیری و طبخ آن به روش دلخواهتان در رستوران برکهی هتل درویشی مشهد را از دست ندهید.
هتل عباسی اصفهان، یک اقامت تاریخی
این هتل که بارها با عناوینی همچون زیباترین هتل خاورمیانه یا ایران در رسانههای جهان معرفی شده است، مهمانسرای عباسی یا هتل شاه عباس نام دارد. این کاروانسرا که در طول تاریخ آبادی و ویرانیهای متعددی داشته، در سال 1336 و با در نظر گرفتن معماری اولیهی آن مرمت، بازسازی و توسعه داده شد تا سرانجام از سال 1340 به عنوان یک هتل مورد استفاده قرار گیرد. «هتل شاه عباسی» که بعد از انقلاب «شاه» را از دست داد و «هتل عباسی» نام گرفت 224 اتاق، سوئیت و آپارتمان دارد که بر طبق استانداردهای جهانی ساخته شدهاند. اگر دوست داشتید سفر بعدیتان به اصفهان، و بازدید از سی وسه پل و پل خواجو، با یک اقامت تاریخی و بارنگ و بوی صفوی همراه باشد، هتل عباسی را انتخاب کنید. فقط یادتان باشد که برای هر شب اقامت در اتاقهای دو تختهی هتل عباسی باید بین 550 هزار تومان تا 1645 هزار تومان هزینه کنید.
هتل ترنج کیش، اقامت در سوئیتهای شناور
اگر تا به حال اسم مالدیو را شنیدهاید یا عکسهایی از هتلهای فوقالعادهاش دیدهاید، عنوان سوئیتهای شناور نباید خیلی برایتان عجیب باشد، اما اگر چیزی از آنها نمیدانید، اصلاً نگران نباشید، هتل ترنج کیش، در آبهای خلیج فارس هیچ چیزی از این هتلها کم ندارد. کیش هتلهای لوکس و مجلل متعددی دارد برای همین رزرو هتل در کیش کار سختی نیست، اما هتل ترنج در بین هتلهای کیش۴۲ تماماً گزینهی متفاوتی است. چرا که سوئیتهای این هتل بر روی سطح دریا قرار دارند، و توسط راهروهای زیبای چوبی به ساحل متصل شدهاند. تمام امکانات رفاهی موردنیاز، در این سوئیتها در دسترس شما هستند، تفریحات هیجانانگیز آبی هم فقط چند قدم با شما فاصله دارند. هزینه اقامت یک شبه در یکی از اتاقهای هتل ترنج از یک میلیون تومان آغاز میشود و بسته به نوع اتاق و خدمات، تا 4 میلیون تومان هم خواهد رفت.
درآمد یک هتل همیشه برابر تعداد اتاقها ضربدر هزینهی اقامت نیست، و شما باید فصلهای کم مسافر، تخفیفهای گروهی و هزینههای تأمین، تعمیر و نگهداری را هم لحاظ کنید.