ماهیت ECMAScript به طور خیلی خلاصه به این صورت هست که باعث میشه syntaxهایی که در javascript استفاده میشه سادهتر و قابل فهمتر باشه. اکما اسکریپت متشکل از یک سری بخشها هست. مثلا Arrow Functionها برای کار بر روی آرایهها و Objectها کاربرد داره و باعث میشه کدی رو که مثلا شما تو 10 خط باید بزنی تو یک خط بنویسی و همچنین قابلیت خواناییش هم بالاتر میره. یا مثلا در مورد برنامهنویسی غیر همزمان یا Async Programing در واقع متدهایی زیادی هست برای اینکه شما بتونی این روش رو توی برنامه پیادهسازی کنی. مثلا قبلا از Promisesها استفاده میشد برای اینکه یه همچین سیکی از برنامهنویسی Async پیادهسازی بشه و در نتیجه تعداد خط کدها و درک کدها در صورتی که یه مقدار زیاد میشد سخت میشد ولی تو ES6 عناوینی و کلمات کلیدی مطرح شدن تحت عنوان Async و Await که کار شما رو برای توسعه بسیار راحت میکنه. یا مثلا مفاهیمی که در رابطه با شیگرایی و کلاسها و interfaceها وراثت و این جور بحثها هست براش یک سری استانداردها در نظر گرفتن که باز بشه سرعت کار توسعه رو بالاتر بره. البته در صورتی میشه این مفاهیم رو دقیق متوجه شد که ببینید مثلا قبلا چه طوری مفاهیم مربوط به classها و شیگرایی و این مباحث پیادهسازی میشده و الان چه طوری داره پیادهسازی میشه. در کل اکمااسکریپت به نظرم برای این هست که کدنویسی تو Javascript درکش سادهتر بشه و همچنین کوتاهتر و قابلیت خوانایی تو قسمتهای مختلف برنامه هم بیشتر بشه. البته تو نسخههایی که در رابطه با ES هست بازم بهبودهایی داره حاصل میشه مثلا فکر میکنم در زمینه حافظه و مدیریت اشیا و این جور موارد مواردی اضافه یا بهبود پیدا کرده. میتونید با عنوان Difference between ES 5 and ES 6 در گوگل تفاوت و استایل کدنویسی در نسخههای ES روهم با هم مقایسه کنید و ببینید که چه مقدار راحتتر شده و بهتر قابل درک هست کدهایی که نوشته میشه.
اکما اسکریپت چیست و چه تفاوتهایی با جاوا اسکریپت دارد؟
اکما اسکریپت چیست و چه تفاوتهایی با جاوا اسکریپت دارد؟
من کجام؟ اینجا کجاست؟
در جوابکو میتونید در مورد هر موضوعی سوال کنید، به سوالای بقیه جواب بدید و تجربهتون رو به اشتراک بگذارید!
برای جواب این سوال بهتره که یکم درباره تاریخچه این دو بدونیم:
جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی هست که اولین اسمش Mocha بود، سپس به Livescript تغییر نام پیدا کرد و نهایتا اسم جاوا اسکریپت انتخاب شد.
از Brendan Eich خالق جاوا اسکریپت خواسته شده بود تا برای Netscape یک زبان مشابه Java برای وب خلق کنه. از اونجایی که جاوا پیچیدگیهای زیادی داشت، او تصمیم گرفت که یه زبان سادهتر درست کنه که افراد تازه کار هم بتونن به راحتی با اون برنامه بنویسن. یه نمونه از این سادگیها استفاده اختیاری از نقطه ویرگول بعد از هر statement بود. به دلیل محبوبیت زبان جاوا در اون زمان تیم بازاریابی Netscape تصمیم گرفت از Sun (مالک جاوا) اجازه بگیره که از اسم جاوا استفاده کنند در نام گذاری این زبان، واسه همین اسم جاوا اسکریپت انتخاب شد. به فاصله یکی دو سال مایکروسافت از این زبان در اینترنت اکسپلورر استفاده کرد و اسم اون رو گذاشت Jscript. نهایتا زمانیکه Netscape تصمیم گرفت پروژه مرورگرش رو تعطیل کنه، تصمیم گرفت استانداردی درست کنه که مسیر جاوا اسکرپیت رو تعیین کنه و اسم اون استاندارد اکما اسکریپت هست.
تا سال 1999، سه نسخه این استاندارد منتشر شد و به مدت ده سال به سکون رفت و نسخه بعدی رو در سال 2009 منتشر کرد (5th Edition) و آخرین نسخه آن تا به امروز نسخه 2017 - 8th Edition هست.
در نهایت میشه گفت جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی هست که استانداردی به نام اکما اسکریپت رو اعمال میکنه. زبانهای دیگری هم هستند که این استاندارد رو به کار میگیرند از جمله ActionScript.