برو به محتوای اصلی
نازنین مرادی
دانشجوی نرم‌افزار
۶ سال پیش پرسیده شده

چگونه می‌توانیم خلاقیت را در خود پرورش دهیم؟

من کجام؟ اینجا کجاست؟

در جوابکو می‌تونید در مورد هر موضوعی سوال کنید، به سوالای بقیه جواب بدید و تجربه‌تون رو به اشتراک بگذارید!

حمیده نجفی
روانشناس بالینی

خلاقیت رو میتوان پرورش داد و تقویت کرد. هیچ انسان خلاقی، خلاق زاده نشده. او در گذر زمان یک سری خصوصیات مربوط به خلاقیت را در خود تقویت کرده. برای تقویت خلاقیت راهکارهای متفاوتی وجود داره که من در حد اطلاعات خودم یکسری رو لیست میکنم. البته قطعا خوندن کتابای مناسب در این زمینه خیلی موشکافانه‌تر و عمیق‌تر به تقویت خلاقیتتون کمک میکنن، مثل کتاب "خلاقیت" از برایان تریسی یا کتاب "هوشمندانه کار کن سخت کار نکن" از جک کالیس در مورد خلاقیت در کار.

۱- کارهای روزمره رو متفاوت انجام بدید، مثلا عادت دارید هر روز صبح شیر و کورن فلکس بخورید؟ عادت هارو بشکنید. سعی کنید هر روز صبح به این فکر کنید که چی میتونم بخورم که تکراری نباشه! بعد مدتی ذهن شما هر روز صبح دنبال جواب جدید میگرده و خلاقیت خودشو نشون میده و شما سعی میکنید از وسایل موجود در خانه صبحانه ترکیبی و خلاقانه درست کنید.

۲- برای موضوع خاصی که میخواهید جواب خلاقانه برای آن داشته باشید تاریخ مشخص تعیین کنید، مثلا تا فردا شب. محدودیت تعیین شده باعث میشه تعداد جواب‌های بیشتری در زمان کم به ذهنتون برسه.

۳- تمام ایده‌ها رو، اعم از بد و خوب، یادداشت کنید. ایده‌ها یک لحظه میان و بعد فراموش میشن. ایده‌های نوشته شده ماندگار میشن، به اونا بیشتر فکر میکنید و پخته‌ترش میکنید.

۴- در اون مورد خاص که به دنبال جواب خلاقانه هستید کنجکاو باشید. سوال‌های زیادی در اون مورد بپرسید، هم از خود هم از دیگران. کنجکاوی یک فاکتور مهم در تحریک خلاقیته.

۵- بین همکاران و دوستان و افرادی که ایده‌ای در اون زمینه دارن طوفان فکری ایجاد کنید. سوال رو مطرح کنید و اجازه بدید هرکس هر ایده و پیشنهادی داره مطرح کنه. تعداد زیاد پاسخ‌ها خیلی مهمه. همه جواب‌ها رو بنویسید و با دوستانتان اونها رو بررسی کنید و ببینید با چه تغییری میتونید اون جواب رو به کار بگیرید، طوریکه برای شما قابل استفاده شه. معمولا از صد جواب یکی اون جواب طلایی خواهد شد.

۶ - به منابع الهام بخش اهمیت بدید:

قدم زدن تو طبیعت و فکر کردن. 

گوش دادن به موسیقی.

هر روز ۱۵ دقیقه اخبار خوندن.

حل کردن جدول.

نوشتن خاطرات.

بازی کردن ولو روزی ۱۵ دقیقه.

ورزش کردن سطح انرژی شمارو بالا میبره و باعث میشه بهتر فکر کنید و افکار خلاق بیشتری به ذهنتون برسه.

با افراد زیادی معاشرت کنید، حتی اگر هم‌عقیده با شما نیستن. افراد اهل هنر، موسیقی، علم، و تکنولوژی مسلما متفاوت از شما فکر و عمل میکنن و هم‌نشینی با اونها افکار خلاقانه بیشتری به ذهن شما میارن.

۷- در موردی که به دنبال جواب خلاقانه هستید عضو ارگان‌ها، سازمان‌ها و گروه‌های مختلف بشید. مثلا من روانشناس هستم و باید عضو انجمن روانشناسان و مجله‌های علمی روانشناسی بشم و در سمینارها و کنفرانس‌های روانشناسی شرکت کنم. مقاله‌های روز را بخوانم و در کارگاه‌های جدید شرکت کنم که همگی میزان خلاقیت من رو در این زمینه خاص افزایش خواهند داد.

۸- یک فایل خلاقیت درست کنید. هر ایده خلاق که در وب میبینید در این پوشه بایگانی کنید و مطمن باشید به مرور زمان این پوشه بسیار به شما کمک خواهد کرد تا بین تجربیات گذشته و ایده‌های در ذهن و ایده‌های این پوشه پلی بزنید و افکار خلاق جدیدی به ذهنتون بیاد.

۹- ریلکس کنید. بدون هیچ موسیقی و فقط ۵ دقیقه در روز یک جای خلوت فقط بنشینید یا دراز بکشید، نفس عمیق بکشید. شاید در ابتدا به نظرتون موثر نباشه اما در گذر زمان در همین خلوت‌ها، ایده‌های خلاق زیادی به سراغتون خواهد آمد، بدون اینکه به هیچ سوشال مدیایی اجازه جهت دادن به فکر خود بدهید. این روزها فرمان مغز ما در دستان شبکه‌های اجتماعی است و آنها تصمیم میگیرند من و شما به چه فکر کنیم و چگونه تغذیه شویم.

۱۰- مطالعه کنید، هر روز حداقل نیم ساعت قبل از خواب و این رو برای خودتون عادت کنید.

و بسیار راهکارهای دیگر که در حوصله‌ی جوابکو نیست شاید.

علی ورزشی
توسعه دهنده شیرپوینت

شاید خیلی کتاب‌های مختلف به صورت انتزاعی در این زمینه نوشته شده باشه ولی به نظرم یکی از روش‌های خلاقیت معکوس کار کردن هستش. مثلا آهنگی که گوش میدید رو سعی کنید از آخر به اول Play کنید. متن انگلیسی که میخونید رو سعی کنید از آخر به اول بخونید و درک کنید. سعی کنید برای یکبار هم که شده یه کتاب رو از آخر شروع کنید و بذارید یه شوک قوی به مغزتون وارد بشه که بدون درک پیش‌نیازهاش بتونه حدس بزنه اصلی اون موضوع یا داستان رو. و در آخر سعی کنید فیلم‌های ترسناک هم جزو برنامه بذارید چون بازم از اون ریتم عادی مغز و انتظاراتش دارید خارج میشید و هر لحظه فکر میکنید که قراره چی بشه و این یعنی درگیر شدن و درگیر کردن و Reaction‌هایی که میتونید داشته باشید. البته روش‌های دیگه‌ای هم هست مثل اینکه سعی کنید یه بازی سودوکو رو از اول خودتون طراحی کنید و درگیر چالش‌هاش بشید. سعی کنید اصلا برای خودتون بازی خلق کنید. مثلا بازی تخته نرد رو سعی کنید مهره‌هاشو با ترکیب دیگه‌ای بچینید و منطق بازی رو عوض کنید یا شطرنج یا هر بازی دیگه‌ای. سعی کنید وقتی یه بازی رو مرحله به مرحله دارید جلو میرید و جواب‌هاشو پیدا کرد دوباره برید سراغش و این سری به سبک دیگه‌ای جواب‌ها رو پیدا کنید یعنی راه حل‌هاتون رو که میتونه تقلب هم جزوش باشه رو هم در واقع دارید زیاد میکنید. اینا همش یعنی درگیر کردن مغز و بیشتر فکر کردن. سعی کنید یه دستور آشپزی رو این قدر ساده‌سازیش کنید که بشه به یه بچه یاد داد مثلا در حین بازی کردن با بچه. مثلا به مواد غذایی نقش بدید و اینا رو تو بازی دخیل کنید که بچه در واقع وقتی داره این نقش‌ها رو میبینه بتونه بیشتر درک کنه. این یعنی خلاقیت که فرزند شما از شما به صورت غیر مستقیم چیزی رو یاد بگیره که بعدا میتونه براش خیلی جالب هم باشه. 

مهدی درویشی
دانشجوی مهندسی نرم افزار / طراح گرافیک / مدرس مهارت های توسعه فردی
  • ربط دادن چیزهای بی ربط به هم
  • سعی کنیم یک کار تکرار شونده رو با روش جدید پیش بریم.
  • خواندن و نوشتن !
طرح نوی نگار
طراحی تابلوفرش کامپیوتری سبک نفیس و خاص

آزاد کردن ذهن از محدویت‌ها و قوانین (البته تا جایی که آسیبی برای اون کار نداشته باشه).
 به طور فرض بی‌قانون نقاشی کشیدن؛ یا شکستن چارچوب در مورد هنر یا رشته‌ی خاص دیگه‌ای که باعث میشه روش‌های منحصر به فرد خودتو پیدا کنی.
دیگه اینکه به ذهنتون اجازه مخلوط کردن چند تا مورد رو باهم بدین؛ مثلا ایجاد یه کار هنری با مخلوط کردن دو تا تکنیک هنری مختلف مثل هنر چوب و فلز یا خیاطی و نقاشی.
کلا خرق عادت رفتار کردن باعث میشه احساس لذت فوق‌العاده‌ای از انجام یه کار روتین ساده به آدم دست بده مثل اینکه یه روزی یه جایی بشینی غذا بخوری که خودتم تعجب کنی مثلا توی بالکن که هیچ وقت اونجا غذا نمیخوردی.
البته این کارا یه سری قوانینم داره اینکه اول باعث زیر پا گذاشتن قوانین کلی نشی
دیگه اینکه آسیبی به کار هنری ایجاد شده یا هرچیز دیگه‌ای نزنی و اینکه اسم دیوونه بهت برچسب زده نشه.
یه راه دیگم اینکه اولین چیزی که به ذهن برسه همون جواب سواله و همون راه حل رو باید پیگیری کرد مثلا اینکه سوالی داشته باشی و بری از اتاق بیرون بعد اولین شئ یا کلمه اتفاقی رو که باهاش روبرو میشی به جواب سوالت ربط بدی اینجوری ذهن خیلی باز میشه. مثلا اینکه برای کار ساختمان‌سازی باید یه جرثقیل توی یه چاله بزرگ قرار میگرفته بعد توی اتاق فکر خلاقیت یه کتابی رو باز میکنن و اولین کلمه تصادفی رو که کلمه یخ بوده میبینن و ربطش میدن به سوال درنهایت با فکر ومشورت به یه راه خلاقانه میرسن اینکه چاله رو با برف پر کنن و جرثقیل رو روش قرار بدن بعد از ذوب برافها جرثقیل توی چاله قرار میگیره.

چگونه می‌توانیم خلاقیت را در خود پرورش دهیم؟